Giro |  Overzicht: de profielen van de 6 loeizware, maar heerlijke bergritten deze ronde (Fedaia, Mortirolo en meer)

Het gaat beginnen! Dit zijn de bergritten die je in de gaten moet houden.

koen bouwman egan bernal giro

(En maak je geen zorgen als je zes etappes met cols wat aan de weinige kant vindt; er staan ook nog de nodige heuveletappes op het programma, die in menig andere ronde als bergetappe te boek zouden staan...)

1) Etappe 4 (dinsdag 10 mei): Avola-Etna

Na de start in Hongarije is het meteen klimmen geblazen (er zit wel een rust/reisdag tussen). Op Sicilië is er een aankomst bergop op de Etna. De beklimming van de vulkaan begint een klassieker te worden in de Giro, want de afgelopen jaren ligt hij er vaker wel dan niet in.

Deze keer doen ze van de kant die eindigt bij de Rifugio Sapienza, een klim van 22,8 kilometer aan gemiddeld 6,5 procent. Na 9 en 18 kilometer ligt er twee keer een kilometer van meer dan 10 procent.

Het profiel van de etappe naar de Etna. | Beeld: La Flamme Rouge

2) Etappe 9 (zondag 15 mei): Isernia-Blockhaus

187 kilometer door de Apennijnen brengt het peloton in de negende etappe van Isernia naar Blockhaus. De klim met de wat aparte naam kennen de echte Giro-fans nog wel van 2017, toen Nairo Quintana er won, maar Tom Dumoulin uitstekend stand hield. De slotklim is 13,6 kilometer lang en kent passages van 14 procent.

Het profiel van de etappe naar Blockhaus. | Beeld: La Flamme Rouge

3) Etappe 15 (zondag 22 mei): Rivarolo-Cogne

In de vijftiende rit beklimmen de renners enkele wat lager gelegen cols in de noordwestelijke Alpen in Italië - aankomstplaats Cogne ligt hemelsbreed zo'n 100 kilometer van Turijn. Die slotklim naar Cogne is niet heel steil, maar van de laatste 80 kilometer gaan er wel 46 bergop.

Het profiel, met het zwaartepunt duidelijk aan het slot. | Beeld: La Flamme Rouge

4) Etappe 16 (dinsdag 24 mei): Salo-Aprica

Een dag na een wat 'mildere' bergrit wacht de Koninginnerit met een doorkomst op de befaamde Mortirolo. De col wordt helaas niet beklommen via de supersteile kant, maar vanuit Edolo is het evengoed nog een zware klim met veel klimwerk van rond de 9 en 10 procent (en langer: 17 kilometer). De aankomst is op Aprica, waar Tom Dumoulin in 2017 won.

Het profiel van de Koninginnerit. | Beeld: La Flamme Rouge

5) Etappe 17 (woensdag 25 mei): Ponte di Legno-Lavarone

De derde dag klimmen op rij brengt ons in de Dolomieten. Nadat er vanuit de start geklommen moet worden, is het lang afdalen om vervolgens twee klimmen vlak na elkaar gepresenteerd te krijgen rond Levico Terme. De laatste paar kilometer van de slotklim gaat het steeds boven de 10 procent omhoog.

Het profiel van de derde dag op rij klimmen. | Beeld: La Flamme Rouge

6) Etappe 20 (zaterdag 28 mei): Belluno-Marmolada

De laatste bergrit op de voorlaatste dag van de Giro zou evengoed het predicaat Koninginnerit kunnen krijgen, want met drie zware klimmen, waaronder het dak van de Giro op de Pordoi, is het er eentje om naar uit te kijken. De slotklim (Passo Fedaia) kent een moordend slotstuk met kilometers van 15 procent.

Het profiel: kort maar krachtig. | Beeld: La Flamme Rouge