17-jarige Zoe Backstedt profiteert van Nederlandse afwezigheid en wint modderloopwedstrijd in Essen: 'Over twee jaar rijdt ze die Hollandse armada aan weg'

Haar eerste zege bij de grote dames is een feit en haar ploegmanager windt er geen doekjes om... De Nederlandse vrouwen kunnen hun borst nat maken volgens hem!

zoe backstedt

Normaal gesproken is de uitslag bij een vrouwencross een zee van Nederlandse vlaggetjes in de top 10, maar in Essen is zaterdagmiddag alles anders bij de Ethias Cross (eentje die niet meetelt voor de regelmatigheidsklassementen van de wereldbeker, de superprestige en de X2O Badkamer Trofee).

Niet omdat de Nederlandse vrouwen massaal een offday hadden, maar simpelweg omdat de toppers er niet waren. Geen Lucinda Brand (op trainingskamp, ook morgen niet van de partij), geen Denise Betsema, geen Annemarie Worst, geen Ceylin del Carmen Alvarado.

En ook van de jonge garde was geen spoor te bekennen in Essen. Fem van Empel en Puck Pieterse zetten alles op de wereldbekerwedstrijd van zondag in het Italiaanse Val di Sole. Shirin van Anrooij is er ook niet bij, maar zij is net als Brand op trainingskamp.

Kansen voor anderen dus. Zoe Backstedt bijvoorbeeld. De jonge Britse greep die met beide handen aan en reed/liep op het zware modderparkoers in Essen op indrukwekkende wijze naar de zege in een voor vrouwen bijzonder lange cross (meer dan 50 minuten). Ze zette de concurrentie (Laura Verdonschot werd tweede, Anna Kay derde) op grote achterstand.

In de modder leek het soms dus meer op een loopwesdstrijd, want grote delen van het parkoers werden afgelegd met de fiets op de nek. Dat lag de sterke Backstedt wel. Ze trainde de afgelopen tijd veel op het lopen en maakte ook fietsend veel progressie.

Haar ploegmanger Jan Tormans kon z'n enthousiasme niet op over het presteren van Backstedt: "Het is ongelofelijk! Die power! Dat meiske is altijd gelukkig en geniet ervan. Over twee jaar rijdt ze die hele Hollandse armada weg. Als INEOS komt, moeten we kijken, maar voorlopig zit ze nog goed bij ons."

Cyclocross
  • Cor Vos