Fem van Empel verslaat Marianne Vos na bizarre ontknoping in de sneeuw van Val di Sole

De piepjonge Fem van Empel wint haar eerste manche in de Wereldbeker.

Empel

Het was glibberen en glijden in Italië, maar al snel werd duidelijk dat de piepjonge Fem van Empel goed kon omgaan met de omstandigheden. Achter haar lieten onder anderen Puck Pieterse en Marianne Vos steekjes vallen in de sneeuw.

Achter Van Empel was het ploeggenote Denise Betsema en Magalie Rochette die Van Empel enigszins onder druk zetten. Vooral Rochette kwam met nog één rondje te gaan heel dichtbij, maar het gat bleef rond tien seconden hangen.

Ondertussen was Vos echter uit de dood opgestaan en één voor één ging ze de achtervolgers van Van Empel voorbij. In de laatste ronde reed de ervaren Vos zelfs terug tot aan de kop. In de voorlaatste bocht probeerde Vos haar jonge landgenote zelfs voorbij te steken.

Het was een duel op het scherpst van de snede, maar Vos sneed de bocht te kort aan waardoor ze vol op een paaltje klapte en vervolgens viel. Van Empel werd ook opgehouden, maar was uiteindelijk weer als eerste weg en kon zodoende haar eerste zege boeken in de Wereldbeker.

Van Empel na afloop over het spannende slot: "Zij krijgen natuurlijk een boost als ze de koploper zien rijden. Ik wist ook dat ik moest blijven rijden zolang ze er niet aan hingen. Die crash van Marianne was op het einde erg moeilijk. Ik dacht heel even helemaal niet meer op het podium te staan na die bocht, maar ik bleef kalm. Ik ben erg blij dat ik de overwinning gepakt heb."

Cyclocross
  • Cor Vos