Nieuwsgierige Denise Betsema: 'Helemaal mooi dat we in Val di Sole rijden voor een hoger doel'

De sport hoopt in Val di Sole te laten zien dat het olympisch waardig is.

Betsema

Het IOC schrijft voor dat een sport op de Winterspelen wordt georganiseerd in de sneeuw of op het ijs. Aangezien sneeuwcrossen de laatste jaren op één hand zijn te tellen, is de sport daarom afgereisd naar het Italiaanse wintersportgebied Val di Sole. Denise Betsema kijkt uit naar de Wereldbeker-manche.

"Ik heb weleens in de sneeuw gefietst, maar dat is niet vergelijkbaar", vertelde Betsema bij het radioprogramma Bureau Sport. "Dat was vorig jaar in Brussel en Lille, maar dat is heel anders natuurlijk. Dat is Nederlandse of Belgische sneeuw. Een beetje pappig, zeg maar. Dat gaat in Italië natuurlijk heel anders zijn."

"Ik zag dat de pistes met de sneeuwschuiver werden schoongemaakt", gaat Betsema verder. "Er lag te veel sneeuw. Het gaat dus echt heel spectaculair worden."

Betsema zal haar grote concurrente Lucinda Brand niet treffen en kan de koppositie in de Wereldbeker overnemen. "Ik ben heel benieuwd. Ik weet echt niet wat me te wachten staat. Ik geloof dat Lucinda in de zon zit. Dit was het moment voor veel renners om op stage te gaan, maar ik verkies de sneeuw boven een stage."

En dan is er nog dat andere doel van de manche in Val di Sole. "Het is inderdaad de bedoeling om het via deze manier olympisch te maken. Ja, dat zou natuurlijk prachtig zijn en het is ook een van de redenen dat ik meedoe. Wil veldrijden olympisch worden dan moet het in de sneeuw. Of op het ijs, maar dan ga ik toch liever voor de sneeuw, haha. Het lijkt me sowieso prachtig om eens mee te maken en dat het dan ook nog een hoger doel dient, is helemaal mooi."

Cyclocross
  • Cor Vos