Interview | Wout Poels: ‘Een ritzege in een grote ronde staat hoog op mijn verlanglijst’

Wout Poels zou vertrekken bij Bahrain-Victorious, maar achteraf bleek dat bericht een misverstand in de communicatie. De Limburger vertelt namelijk dat hij het goed naar zijn zin heeft bij de ploeg. Hij hoopt in 2022 een hiaat op zijn erelijst te vullen.

Poels
  • Wout Poels Wout Poels

Wout Poels zegt een aantal maanden later dat hij nog steeds niet weet waarom Bahrain-Victorious wereldkundig maakte dat hij zijn contract niet zou verlengen. "Mijn management was met van alles bezig op de achtergrond en ineens werd er al afscheid genomen door de ploeg", lacht Poels. "Ik was verbaasd toen ik het nieuws las, want ik dacht dat we nog in onderhandeling waren."

Uiteindelijk blijkt het een voorbarig bericht en komen Poels en Bahrain-Victorious er alsnog uit. "Ik wilde echt de tijd nemen om belangstellende ploegen langs te gaan, maar al met al was er weinig reden om te wisselen van ploeg. Ik rijd hier nu twee jaar. Het is ook niet ideaal om telkens te wisselen. Dan heb je weer een periode van gewenning nodig en ik voel me gewoon goed bij Bahrain-Victorious."

Winnen deed hij alleen nog niet in het shirt van de ploeg, terwijl ploeggenoten de zeges wel aaneenrijgen. "Ik heb wat ongeluk gehad in de afgelopen twee seizoenen. In de Tour de France ben ik afgelopen seizoen vol voor de bollentrui gegaan, maar daarmee kwam Pogačar zich bemoeien, haha. Heel jammer, want als ik die trui had gewonnen dan had dat glans gegeven aan mijn periode bij Bahrain-Victorious."

In de Vuelta reed Poels volledig in dienst

Doelen

Poels maakte in 2020 de overstap naar Bahrain-Victorious zodat hij vaker voor eigen kans kon rijden. In hoeverre de opmars van de ploeg invloed heeft op zijn rol komend jaar, is afwachten. "Misschien dat mijn rol inderdaad iets anders wordt dan twee jaar geleden. Dat komt door de natuurlijke ontwikkeling van de ploeg, maar er is zo’n groot programma dat ik mijn eigen ding kan blijven doen."

In zijn tijd bij Team Sky had Poels dagen dat hij de beste klimmer van het peloton was. Zulke dagen heeft hij bij Bahrain-Victorious op het oog niet meer gehad. Daarmee is hij het zelf niet helemaal eens. "Als je zesde wordt in de Vuelta dan moet je hard kunnen trappen. Maar dan is het volgen, volgen en volgen. Dan rijd je minder in de picture. Bovendien ging ik als knecht vaak tot 5 kilometer van de meet mee en had ik ook dagen dat ik relatief kon rusten. Dat is zo'n andere manier van koersen."

De Nederlander wil komende jaren er vooral in blijven vliegen. Net zoals hij deed in de jongste Tour de France. "Ik kan in etappekoersen van een week zeker nog klassementen rijden, maar in grote rondes zal mijn rol waarschijnlijk anders zijn. Vooral een ritzege in een grote ronde staat heel hoog op mijn verlanglijst. En dan het liefst in de Tour de France natuurlijk."

Magazine
  • Cor Vos