Brent Van Moer doet Strava in de ban: 'Vroeger was ik een 'panikeur', tegenwoordig kijk ik niet meer op Strava'

Geen Strava meer voor Brent Van Moer, omdat hij zich vroeger gek liet maken door de waardes die concurrenten trapten.

Moer
  • Brent Van Moer Brent Van Moer

Van Moer, vorig jaar glansrijk winnaar van de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné, vertelt erover tegen Het Laatste Nieuws. "Ik wil dit jaar tonen dat ik opnieuw een stap vooruit heb gezet en ik wil graag een mooie koers winnen. Welke? Dat maakt me niet uit, een koers. Ik laat me ook niet gek maken in deze periode. De voorbije week kreeg ik misschien wel al tien screenshots: 'Die heeft daar de KOM gepakt', 'Die renner trapt z'n beste 10 minuten-waarden ooit.'"

Van Moer interesseert het geen ene moer meer. "Je mag je daar niet door laten leiden of je mag niet beginnen te vergelijken. Vroeger deed ik dat ook, maar ik ben er mee gestopt. Ik kijk niet meer op Strava, ik focus me op mezelf, want wat zegt dat? De beste 10-minuten waarden ooit of de KOM op die berg? Wie trapt dat ook na vijf uur koers, daar draait het om, dan worden de prijzen uitgedeeld."

Van Moer heeft die mindset moeten leren via de sportpsycholoog van de ploeg. "We hebben daar veel over gepraat en ik ben intussen zelf volwassener geworden. Vroeger was ik een 'panikeur', vooral toen ik net prof werd, maar in de laatste twee jaar heb ik geleerd dat je op het eind van de koers niemand die waarden ziet trappen."

De Belgische tijdrijder heeft Strava sinds vorig jaar afgezworen. Na een trainingskamp in Andorra. "Ik trapte goede waardes, maar geen superwaardes. Ik koerste vervolgens wel goed, kon mee met de beste renners. Dat begon in de Ronde van Limburg, Dauphiné en Tour de France. Dat gaf vertrouwen. Ik kijk vooral naar mezelf. En dus moet ik koersen zoals ik dat het beste kan: aanvallen van ver en elk jaar beter worden."