Thomas De Gendt krabbelt op maar slaat Tour de France over: 'Het gaat weer goed, al gaat het nog altijd met ups en downs'

Thomas De Gendt zal langer in het peloton te bewonderen zijn, maar de Belgische aanvaller heeft zich ondertussen wel van de longlist laten halen voor de Tour de France. De Gendt prefereert deelname aan de Vuelta a España.

Gendt
  • Afbeelding van Thomas De Gendt Thomas De Gendt

De Gendt kende een zeer moeilijk 2021 waar hij naar eigen zeggen dicht tegen een burn-out aanzat. Op voorspraak van de psycholoog van de ploeg, Jens Van Lier, nam hij in de winter even volledig afstand van de fiets. Met resultaat, want De Gendt beoefent over het algemeen weer met plezier zijn sport en beloonde zichzelf met een ritzege in de Giro d'Italia.

Daardoor heeft De Gendt weer goesting om ook nog de komende jaren te blijven wielrennen. Het Laatste Nieuws meldt dat hij zijn contract bij Lotto Soudal met twee jaar heeft verlengd. "Het gaat weer goed en dat wakker automatisch de goesting aan. Al gaat het nog altijd met ups en downs. De ene dag is de andere niet. In de openingsetappe van de Ronde van Zwitserland was het weer afzien. Dan zit je daar en speelt de twijfel toch weer op."

De Gendt plakt er toch nog twee jaar aan vast bij Lotto Soudal. "Ik doe dit nog graag. Het is een mooie wereld waarin ik leef. Koersen, stages en lange trainingen, in welk weer dan ook, vormen op zich nog geen last. De veelvuldige uithuizigheid weegt wel stilaan door bij mij en mijn gezin. Vooral Timo heeft het er almaar moeilijker mee. Maar dat pak ik er nog wel even bij."

Indien mogelijk hoopt De Gendt nog ritten na te jagen zoals in de Giro, maar hij beseft dat zijn niveau minder is dan tot drie jaar terug. "Vroeger sloop ik op jaarbasis 25 keer mee in de vlucht, nu zit ik aan welgeteld vier waarvan ik er toch alvast één succesvol afrondde. Met koerswijsheid en ervaring lukt me dat af en toe nog. Maar heb ik de benen niet, dan knecht ik met plezier voor een kopman."

Dat zal hij in elk geval niet doen in de Tour de France, want op eigen verzoek heeft De Gendt zich van de longlist laten halen. "Ik zit op dit moment aan 54 koersdagen en na die zware Giro is het gewoon niet zo verstandig om de Tour te rijden. Het gevoel dat ik er niet veel kan uitrichten zou me alleen maar met frustraties opzadelen. Dus vroeg ik om de Ronde van Spanje."