Het idiote verhaal achter cryptobedrijf Nexthash, dat Team Qhubeka de afgrond induwde: over 3D-vibrators en cybercrime

Wat Noord-Koreaanse hackers met de voormalige ploeg van Bert-Jan Lindeman te maken hebben? Je leest het hieronder in het ontluisterende verhaal achter Nexthash.

bert-jan lindeman

Het sympathieke Team Qhubeka is niet meer. Geen shirt met dat bekende helpende handje op het shirt in de World Tour van 2022. Het team van de Zuid-Afrikaan Doug Ryder, dat als missie had om samen met de stichting Qhubeka zoveel mogelijk Afrikaanse kinderen (en volwassenen) een toekomst te geven door de fiets, ging in zee met het duistere cryptocurrencybedrijf Nexthash en kwam bedrogen uit.

Het totaal onbekende bedrijf werd vlak voor de Tour de France van vorig jaar als opvolger gepresenteerd van Assos, het Zwitserse wielerkledingbedrijf datin tijden van nood was bijgesprongen als tijdelijke titelsponsor. Een paar maanden later kon het team de salarissen al niet meer uitbetalen omdat Nexthash z'n financiële verplichtingen niet nakwam.

Het ging van kwaad tot erger en het gevolg is nu, begin 2022, dat Team Qhubeka alleen nog bestaat als talentenploeg. De website Cyclingtips reconstrueerde de hele gang van zaken en kwam erachter dat Nexthash een wassen neus was. Een schimmige, misdadige onderneming.

Het bedrijf staat op naam van de Sloveense 'zakenvrouw' Ana Bencic en Ryder en co kwamen er mee in aanraking via een sportmarketingbureau. Nexthash had grote plannen op het gebied van sportsponsoring, wist Bencic te vertellen aan Ryder. Ze schermde met sponsoring in de Formule 1.

Een vijfjarige deal met Team Qhubeka was het gevolg. Een deal die te mooi was om waar te zijn, zo bleek. Het doek val al snel. Volgens Ryder heeft Nexthash de helft betaald van het bedrag dat ze voor een jaar sponsoring schuldig waren en sinds oktober is er geen cent meer overgemaakt. Ook van Bencic zelf werd niks meer vernomen.

Het LinkedIn-profiel van Ana Bencic. | Beeld: LinkedIn

Niet zo vreemd dat het bedrijf van de Sloveense niet over de brug kwam, want Cyclingtips onderzocht de openbare cijfers en kwam erachter dat het bedrijf in september 2020 over ongeveer 50 euro aan liquide middelen beschikte - ja, je leest het goed: 50 euro.. Daarbij had het een negatief eigen vermogen van zo'n 3,5 miljoen euro en werd de waarde van het bedrijf ingeschat op -4,5 miljoen euro. Het bedrijf had meer adressen dan werknemers: 12 adressen versus 4 ingeschreven werknemers.

Bencic richtte NextHash op in 2018 na al verschillende andere duistere ondernemingen onder haar hoede te hebben gehad. In de Sloveense en financiële media was ze al omschreven als een 'serieondernemer', als variant op seriemoordenaar - ze stond ingeschreven als directeur of afgevaardigde van niet minder dan 12 ondernemingen.

NextHash is inmiddels daarvan de belangrijkste, voor Bencic. 10 van de 11 andere ondernemingen bestaan niet meer. Het hoofdbedrijf van de Sloveense komt op een bijzondere manier tot stand. de Noord-Koreaanse hackers doen hun intrede...

Voor NextHash was er namelijk NiceHash, een in 2014 opgericht bonafide bedrijf dat in de bitcoin zit en meer dan een miljoen gebruikers had. Had, omdat het ten gronde gaat als het in 2017 wordt gehackt door Noord-Koreanen en voor 4700 bitcoin - toentertijd een kleine 100 miljoen euro - afhandig gemaakt.

De mensen achter NiceHash zijn wanhopig; Ana Bencic ziet haar kans schoon. Ze belooft NiceHash dat ze investeerders achter zich heeft staan die de waarde van de bitcoinroof kunnen vergoeden aan de klanten en zo het bedrijf een doorstart kunnen laten maken. Dat alles in ruil voor 35 procent van de aandelen. Van de ene op de andere dag is Bencic grootaandeelhouder van het bedrijf.

Uiteraard komt ze niet met het geld over de brug. Het leidt tot rechtszaken en het gevolg is een splitsing in 2019: NextHash is geboren en kan z'n duistere praktijken beginnen, waaronder het besodemieteren van een wielerploeg in 2020.

Seksspeeltjes

Het web van ondernemingen en onderneminkjes waarmee Bencic de wereld oplicht (via het schuiven met geld van de ene onderneming naar de andere), kent nog een bizar en pikant zijweggetje: haar intrede in de seksspeeltjesindustrie.

Met een bedrijf dat ze EightteenPlus noemt, beweert ze een innovatieve onderneming op het gebied van seksuele genotsmiddelen te zijn opgestart. Het pronkstuk van de onderneming zou een vibrator zijn met de welluidende naam Come-X, de allereerste 'smart vibrator', met 'nog niet eerder vertoonde 3D-functies via het web'.

Het innovatieve speelgoed kreeg bewondering vanuit de erotische wereld - het werd bijvoorbeeld genomineerd voor een zogenaamde Venus Award - maar bleek toch ook weer fake. Langzaam stopte Bencic met geld investeren vanuit haar andere ondernemingen en was ook deze vibrator gewoon weer een manier om geld rond te pompen.

De moraal van het verhaal lijkt te zijn: over waar Bencic komt (al dan niet met vibrator), laat ze een spoor aan ellende achter. Wil ze kortom ooit jouw wielercluppie spionsoren: trap er niet in!