Recordaantal van 14 ploegen in de Women's World Tour: wij zetten ze op een rijtje (er zijn maar liefst 4 Nederlandse ploegen actief)

De kans is groot dat jij niet alle 14 damesteams uit de Women World Tour van 2022 kent, dus daarom een overzicht van de ploegen met de belangrijkste rensters per ploeg!

sd worx

Dat het vrouwenwielrennen in de lift zit, mag geen nieuws zijn. Komend seizoen is er voor het eerst sinds lange tijd weer een Tour de France(je) voor vrouwen en ook bijna alle klassiekers kennen een vrouwenversie.

Een ander teken dat het het vrouwenwielrennen steeds meer naar het mannenwielrennen toe groeit, is het aantal ploegen dat komend seizoen de status UCI Women's World Team heeft: 14! Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar - en steeds meer 'mannenploegen' hebben ook een vrouwendependance.

In dit overzicht zie je alle ploegen met de belangrijkste rensters; we beginnen met de vier ploegen die op een Nederlandse licentie rijden.

1) SD Worx

Met het afscheid van Anna van der Breggen valt er natuurlijk een enorm gat in de selectie dat simpelweg niet op te vangen is, maar toch is SD Worx nog altijd de sterkste ploeg ter wereld volgens ons. Met Lotte Kopecky, Marlen Reusser en Blanka Vas heeft het drie versterkingen erbij en Demi Vollering en bijvoorbeeld ook Lonneke Uneken zijn Nederlandse groeibriljanten.

Het team kreeg natuurlijk al een enorme klap te verwerken in dit nog prille seizoen na de zware val van Nederlands kampioene Amy Pieters. De Noord-Hollandse ligt nog altijd in coma, zij het wel weer in Nederland in plaats van in Spanje.

2) Jumbo-Visma

De vrouwen van Jumbo-Visma waren vorig seizoen nog actief als continentale ploeg, maar hebben nu de World Team-status. De enige status die iemand als Marianne Vos verdient natuurlijk! Verder zijn we benieuwd wat de Nederlandse Jip van den Bos (kende veel blessureleed vorig seizoen) en Riejanne Markus kunnen laten zien.

Jip van den Bos in het nieuwe shirtje van Jumbo-Visma (met Vacansoleil als co-sponsor). | Beeld: Cor Vos

3) Team DSM

Team DSM rijdt net als bij de mannen dit seizoen weer onder Nederlandse licentie. 5 van de 14 rijdsters zijn ook Nederlands, dus we kunnen in tegenstelling tot bij de mannen ook wel spreken van een echte Nederlandse ploeg, waarbij sprintster Lorena Wiebes de grootste blikvanger is.

4) Liv Racing Xstra

Liv raakte ploegleider Lars Boom en Lotte Kopecky kwijt aan SD Worx en moet het dus - met alle respect - met rensters doen die net onder de top actief zijn. De jonge Silke Smulders (overgekomen van Lotto-Soudal) en Amber van der Hulst zijn twee namen om in de gaten te houden - en volg op Instagram Alison Jackson voor leuke dansjes...

5) Canyon//SRAM Racing (Duitsland)

De Duitse ploeg valt elk jaar op door fantastische shirtjes, maar natuurlijk ook door toprijdsters als Lisa Klein en Katarzyna Niewiadoma. Ook tijdritfenomeen Chloe Dygert staat bij de ploeg onder contract, mar wist na haar zware val op het WK van 2020 nog niet op haar oude niveau terug te komen. Er rijden twee Nederlandse dames voor de internationaal getinte ploeg: Pauliena Rooijakkers en Maud Oudeman.

de Poolse Katarzyna Niewiadoma in het shirtje van vorig jaar. | Beeld: Cor Vos

6) EF Education-TIBCO-SVB (Amerika)

Ook de ploeg van Jonathan Vaughters krijgt komend seizoen een vrouwentak. Soort van dan. Want sponsor EF Education voegde zich bij de al bestaande TIBCO-SVB-ploeg, die onder hetzelfde management blijft rijden. Ze kunnen wel gebruik maken van de faciliteiten van de mannenploeg. Onder andere veldrijdster Clara Honsinger is op de weg actief voor de ploeg.

7) FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope (Frankrijk)

Van de 14 rijdsters bij FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope zijn er 7 Frans, maar de grote blikvanger van de ploeg is Cecilie Uttrup-Ludwig. Is het niet door haar prestaties dan wel door haar opvallende en stralende verschijning in de media. Verder vragen we je aandacht voor de Française Jade Wiel, dat moet wel een goede wielrenster zijn...

8) Human Powered Health (Amerika)

Als je nog nooit van deze ploeg gehoord hebt: ze gingen tot vorig jaar door het leven als Rally Cycling. Dan nog zal er waarschijnlijk geen lichtje gaan branden bij het horen van namen als Kaya Schmid en Barbara Malcotti; wellicht ken je de Duitse Mieke Kröger wel, want zij werd tenslotte Olympisch kampioen op de ploegenachtervolging met Duitsland.

Tevens rijden er drie Nederlandse rensters bij de Amerikaanse ploeg: Nina Buysman, Evy Kuijpers en Marit Raaijmakers.

9) Movistar Team Women (Spanje)

Movistar Team Women = Annemiek van Vleuten. De Olympisch kampioene tijdrijden is na het afscheid van Anna van der Breggen dé blikvanger van het vrouwenwielrennen. Maar met Emma Norsgaard en Sarah Gigante heeft de verder vooral Spaans geörienteerde ploeg vooral nog twee prima rensters in huis.

10) Roland Cogeas Edelweiss Squad (Zwitserland)

Misschien wel de minst bekende ploeg van de Women's World Tour, maar ze hebben toch een Olympische medaillewinnaar binnen de gelederen. De inmiddels 41-jarige Olga Zabelinskaya werd in 2012 in Londen derde bij de wegwedstrijd.

Olga Zabelinskaya naast Marianne Vos en Lizzie Deignan in Londen. | Beeld: Cor Vos

11) Team BikeExchange-Jayco

De voormalige ploeg van Annemiek van Vleuten heeft sinds dit jaar weer een Nederlandse renster onder contract staan: de 33-jarige Nina Kessler. Maar, met alle respect, de resultaten zullen moeten komen van kopvrouwen als Amanda Spratt. Urska Zigart, de vriendin van Tadej Pogacar, rijdt sinds vorig seizoen ook voor de Australische formatie.

12) Trek-Segafredo (Amerika)

Waarschijnlijk is Trek-Segafredo na SD Worx in de breedte de sterkste ploeg. Ga maar na over welk rijtje toppers de op Amerikaanse licentie rijdende ploeg op de been brengt: Ellen van Dijk, Elisa Longo Borghine, Lizzie Deignan, Lucinda Brand, Amalie Dideriksen... En dan hebben we de toch wel verrassende wereldkampioene Elisa Balsamo nog niet eens genoemd (nu wel!)

We zijn ook benieuwd wat crosstalent Shirin van Anrooij op de weg kan laten zien dit seizoen. Hetzelfde geldt voor Letizia Paternoster, de 22-jarige Italiaanse die op de baan een fenomeen is.

Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten in actie bij de Vuelta Challenge in 2021. | Beeld: Cor Vos

13) UAE Team ADQ (Verenigde Arabische Emiraten)

De ploeg van Tadej Pogacar nam de licentie over vanAlé BTC Ljubljana dus doen de oliesjeiks ook hun intrede in het vrouwenwielrennen. Met Maaike Boogaard heeft de ploeg één Nederlandse renster onder contract staan. De grootste namen van de ploeg zijn Marta Bastianelli en Mavi Garcia. Opvallend is ook dat er een renster is uit de Verenigde Arabische Emiraten: de 20-jarige Safia al Sayegh.

14) Uno-X Pro Cycling Team (Noorwegen)

Van de woestijn naar de Noordpool. Nou ja, bijna. Want Uno-X is de Noorse ploeg die in de Women's World Tour actief is. Dat doen ze met een mix van met name Noorse en Britse renster die bij ons niet direct een belletje doen rinkelen, maar we laten ons graag verrassen - de mannenploeg doet dat in ieder geval wel vaak door hun aantrekkelijke manier van koersen.

Andere opvallende ploegen

Naast deze ploegen zijn er op continentaal niveau nog een paar die even het vernoemen waard zijn. Zo is Cofidis ook een vrouwenploeg gestart en dus net als Arkea bij de mannen actief op (pro)continentale status. Het Nederlandse Parkhotel Valkenburg is al jaren een zekerheidje. Lotto-Soudal is bij de mannen World Tour, maar komt bij de vrouwen op een niveau lager uit.

Ook de gebroeders Roodhooft bundelen hun veldritploegen bij de vrouwen weer tot één wegploeg. Puck Pieterse, Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado zien we als ze op de weg rijden weer in het shirt van Plantur-Pura. Tenslotte noemen we nog het team van Andy Schleck, dat de welluidende naam Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch draagt.