Michel Wuyts kritisch over nieuwe opzet Wereldbeker veldrijden: 'Geen ruimte voor andere initiatieven, versmachtend en verstikkend'

De commentator pleit voor less is more. Lees hieronder wat hij en z'n co-commentaar Paul Herygers erover te zeggen hebben.

michel wuyts

De Wereldbeker veldrijden sloot gisteren af met de klassieker in Hoogerheide en nu gaan dus alle ogen op het WK in Amerika van aankomend weekend, maar Michel Wuyts en zijn co-commentator Paul Herygers blikten nog wel even kritisch terug op de nieuwe opzet van de Wereldbeker, met veel meer manches.

Op de website van Sporza is met name Wuyts niet mals voor de UCI. "Het is een lange versie geweest van de Wereldbeker. Ik ben zelfs de tel van het aantal crossen kwijtgeraakt. Wellicht zullen we er moeten aan wennen", is Herygers nog gelaten.

Maar Michel Wuyts heeft eigenlijk geen goed woord over de nieuwe opzet. "Bij Flanders Classics en de UCI zeggen ze dat dit nieuwe de maatstaf is. Dat is ook logisch als je de Wereldbeker plant op een totaal van zestien, dan heb je sowieso al een nieuwe maatstaf. Je kan ook zeggen dat de Wereldbeker versmachtend en verstikkend is. Er is geen ruimte meer voor andere initiatieven."

De afscheid nemende commentator vindt het jammer dat er door de vele Wereldbekers enkele befaamde crossen wat in de verdrukking komen met een minder prominente plaats op de kalender. "Ik zie dat een aantal eminente crossen van weleer, zoals Diegem en Gavere, in het verdomde hoekje moeten gaan zitten."

Komend crossseizoen zullen er veertien in plaats van zestien manches zijn, dus het wordt al iets minder. Wat Wuyts betreft mogen er nog wel een paar af zodat er wat meer ruimte komt voor rust in het seizoen.

"Ik blijf bij mijn beginstelling: ik denk dat twaalf manches van de Wereldbeker ruim voldoende is. Op die manier kan je in de agenda een aantal periodes inbouwen die de renners absoluut nodig hebben om te bekomen. Bijvoorbeeld in het begin van de maand december en zeker tussen de nationale kampioenschappen en het WK. Mijn pleidooi: less is more."

Cyclocross
  • Cor Vos