Video | Dit is het parkoers van het WK veldrijden in de Verenigde Staten: 'Powerklim gaat het verschil maken'

Hier moet het zaterdag en zondag op gebeuren in Fayetteville. Kijk een rondje mee vanuit het oogpunt van een crosser!

wk veldrijden

Helaas moeten we het komend weekend op het WK veldrijden zonder Annemarie Worst en Denise Betsema (geen corona, maar niet fit) stellen (bij de Belgen testte Quinten Hermans positief. De crossers die de corona-Russische roulette wel overleefden zitten op dit moment na een lange reis al in Fayetteville om het parkoers te verkennen.

En dat gaan wij hier ook doen, want het parkoers is niet helemaal nieuw - of eigenlijk: helemaal niet nieuw. Afgelopen oktober reden ze al dit rondje tijdens de Wereldbekermanche die in Fayetteville werd georganiseerd.

Toen verkende de Amerikaanse veldrijder Curtis White het parkoers met een Go Pro op z'n helm en daar zijn dit de mooie beelden van:

Als je van dit rondje van drie kilometer in het Centennial Park vanuit de helikopterstand op papier zet, ziet het eruit zoals je hieronder op de afbeelding ziet.

Oud-veldrijder (en huidig ploegleider bij Tormans-Wanty) Bart Wellens liet in de Belgische krant Het Nieuwsblad al zijn licht schijnen over het parkoers: "Het is overal goed breed zodat je, mits het nemen van wat risico’s, nog wat plaatsen kan goedmaken. Dat kan in de eerste ronde voor gevaarlijke situaties zorgen. Het zal vooral héél snel gaan."

Dan bereiken ze het laagste punt van het parkoers, waarna het belangrijkste deel begint. "De powerklim. Die wordt beslissend. Het is een inspanning van ongeveer een halve minuut waarin je tot het uiterste moet gaan. Wie hier ontploft, krijgt een enorme dreun om de oren. Okay, de klim bevindt zich nog in het eerste deel van het parcours maar wie hier het verschil maakt, zit gerust voor de rest van de ronde."

In de link hierboven vind je welke categorieën wanneer moeten rijden en hoe je dat volgt op tv.

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Cyclocross
  • YouTube Curtis White