Logistieke kant van het WK in Fayetteville: 2.431 kilogram materiaal, volume van 32 kubieke meter en kostenplaatje van 90.000 euro

De wielerfans zien vooral de voorkant, maar achter de schermen blijkt de reis naar de Verenigde Staten een hele klus voor Team België.

Fayetteville

Waar het WK in Oostende van vorig jaar logistiek een makkie was, daar is het WK cross in de Verenigde Staten logistiek van een heel andere orde. Het Laatste Nieuws dook dieper in de logistieke kant van een WK in de Verenigde Staten. Een totaal van 97 dozen aan materiaal heeft de oversteek over de oceaan gemaakt. Alle dozen zijn met zorg genummerd.

Kris Van Steen is samen met collega Nele Bras van Belgian Cycling verantwoordelijk voor de logistieke operatie. "Als in doos 37 vijf remschrijven, een reserveversnellingsapparaat, vier wielen, een paar reserveschoenen en een helm zitten, dan moet dat ook zo op het lijstje staan dat we aan de douane overhandigen. En dan moet dezelfde inhoud in dezelfde doos uit de VS terug naar België worden gestuurd."

"We hebben de keuze aan de renners gelaten wat ze meenamen. Profrenners kregen vier boxen ter beschikking, de anderen drie. De profs hebben allemaal drie fietsframes meegenomen. En voldoende wielen. De jeugdrenners namen elk twee fietsen mee. Wie drie fietsen mee wilde, moest wielen thuislaten."

Ook Belgian Cycling zelf reserveerde in totaal 22 boxen. "Vijf dozen bevatten massagetafels voor de vijf verzorgers. We hebben toolboxen voor de vier mecaniciens. Verder drie fietssteunen, zeven paar rollen, kledij. We nemen tien wielen mee."

Uiteindelijk komt de Belgische delegatie uit op zo'n 2.431 kilogram aan materiaal, dat afgelopen week naar Chicago O'Hare gevlogen is. Zo'n duizend kilometer van Fayetteville, waar het wereldkampioenschap wordt gehouden. Vanuit Chicago hebben drie stafleden vorig week de eerste lading naar Fayetteville gebracht. De rest werd later vervoerd door vier extra stafleden.

De kostprijs van de logistieke onderneming komt neer op zo'n 90.000 euro. Van Steen: "Daar is de huur van twee vrachtwagens en vier vliegtickets voor de mensen die sinds donderdag al ter plekke zijn bij inbegrepen."