Traditie wordt (hopelijk) voortgezet: na 8 jaar kan het Brabantse WK-tafeltje voor Marianne Vos eindelijk van zolder worden gehaald

Het eerbetoon kan toch nog - letterlijk - van zolder worden gehaald. Tenminste, als het van de wethouder mag...

marianne vos

Marianne Vos kreeg van Jumbo-Visma-kledingsponsor Agu eerder deze week het belangrijkste 'souvenir' in handen, namelijk de trui waarin ze een heel jaar mag crossen, maar er zijn in haar thuisgemeente Altena in Brabant ook andere belangrijke zaken aan de orde: de tafeltjeskwestie.

Omroep Brabant maakte namelijk een reportage over Henk van Noorloos, een docent op het Willem van Oranjecollege in Aalburg. In die voormalige gemeente was het de traditie dat er voor Vos als eerbetoon na iedere wereldtitel een bankje en later een tafeltje in een van de dorpen van die gemeente werden geplaatst - uiteraard met de beeltenis van Vos erop.

Maar na zeven bankjes en een tafeltjes stokten de wereldtitels voor Vos opeens, terwijl de gemeente Aalburg er verstandig aan dacht te hebben gedaan om alvast vooruit te denken. Ze bestelden er maar liefst zes bij Van Noorloos.

"Na het WK veldrijden van 2014 in Hoogerheide heeft de gemeente Aalburg zeven tafeltjes aangeschaft. In 2014 is er één in Genderen onthuld en helaas is die later door vuurwerk vernield. Na het eerste tafeltje in 2014 bleven de WK-titels uit en belandde de voorraad WK-tafeltjes hier op zolder. Ze leken te zijn vergeten, nou mooi niet."

Want Vos werd vorige week opnieuw wereldkampioen en Van Noorloos moest onmiddellijk aan de tafeltjes denken. "Vijf tafeltjes staan in losse onderdelen opgeslagen tegen de muur, maar het zesde is op het tafelblad na klaar voor gebruik. En die gaan we ook plaatsen", is de docent enthousiast.

Toptafeltje

Volgens Van Noorloos zijn het werkelijk waar prachtige tafeltjes. Hij vertelt er vol hartstocht over. "In het hart van het ronde tafelblad komt een in roestvrijstaal gelaserde foto van Marianne. Daaromheen een foto van het afgelopen WK, die we monteren en behandelen met epoxyhars. Het wordt een toptafeltje!"

Gemeentelijke herindeling

Maar het is toch nog een beetje de vraag of het toptafeltje daadwerkelijk geplaatst gaat worden, want de gemeente Aalburg bestaat niet meer; bij een gemeentelijke herindeling is die opgegaan in de nieuwe gemeente Altena. Gelukkig is Van Noorloos niet voor één gat te vangen.

"Ik heb inmiddels de wethouder geappt met de vraag of de nieuwe gemeente Altena, de traditie van de gemeente Aalburg ook gaat voortzetten. Het antwoord was: 'Het wordt bekeken, we nemen het mee'."

Die laatste opmerking doet overigens niet heel veel goeds vermoeden; iedereen die weleens bij een vergadering of iets dergelijks heeft gezeten, weet wat 'we nemen het mee' betekent... Maar ook wij bij Wieler Revue houden nauwlettend in de gaten dat dit tafeltje er komt (#dietafelkomter). Dus wethouder, actie in plaats van 'we nemen het mee'!