Laurens ten Dam over avontuur in Colombia: 'Ik hoorde Tom Dumoulin fluisteren: als Lau nu lost, dan ga ik zo hard lachen'

Laurens ten Dam is weer in Colombia om een koers te rijden. Een paar weken terug was hij er ook al op trainingskamp.

Dumoulin

In zijn podcast Live Slow, Ride Fast vertelt Ten Dam er smakelijk over. "Tom Dumoulin en Koen Bouwman zaten daar en Tom nodigde me een paar weken eerder uit om mee te gaan. Toch wel heel leuk, maar ik had één aarzeling: dan zou ik wel heel lang van thuis weg zijn. Toen dacht ik: ik kan ook een weekje terug naar huis vliegen en dan weer terug."

Eén training springt eruit voor Ten Dam. Die training is viraal gegaan, omdat een twaalfjarig Colombiaans jongetje in staat was om de grote mannen te volgen. "Dat was met Jan-Willem van Schip, Taco van der Hoorn, Tom, Koen en ik. En Rigoberto Urán was daar bij. En dat jonge mannetje reed met ons mee. Op een gegeven moment zat ik best wel af te zien, terwijl dat gastje nog mee reed. Ik moest 400 watt trappen om de volgen. En Jan-Willem zat ook af te zien. Dat jongetje reed keihard."

"Voor mij reden Tom en Koen", vervolgt Ten Dam. "Met Tom heb ik van vroeger nog wel dat we elkaar een beetje lopen te narren. Ik hoorde hem tegen Koen fluisteren: 'Als Lau nu lost, dan ga ik zo hard lachen.' Gelukkig hoorde ik dat en kon ik volgen tot de top, maar ik moest flink doorrijden."

Ten Dam was ook onder de indruk van Urán, die in 2007 nog zijn ploegmaat was bij Unibet. "Hij is daar een held. Hij heeft een eigen motormannetje bij zich en soms fietst er iemand met hem mee. Hij gaat daar zo natuurlijk mee om. Dan geeft hij zijn mobiel af aan die vent op de motor om even een Instagram-filmpje te maken."

Als ploegmaat leerde Ten Dam het verhaal van Urán al kennen. Diens vader kwam om in de Narcos-oorlog en op zijn zestiende moest Urán al voor zijn moeder en zusje zorgen. "Hij ging toen loten kopen op straat. Toen hij bij Unibet reed, woonde zijn moeder nog in een hutje. Als je dan ziet wat hij nu is in Colombia, dan is dat gewoon super om te zien."

En bovendien legt het trainingskamp in Colombia geen windeieren voor de vorm. "Ik heb goed getraind. Onder meer met Jan Hirt, die de Ronde van Oman won. Ik heb gegeten met Sergio Higuita, die Colombiaans kampioen is geworden. De appjes naar Tom en Koen gaan al over en weer. Ik verwacht nu wel iets van ze in de UAE Tour."