HomeZelf in het zadelDe leukste apps voor wielrenners

De leukste apps voor wielrenners

Nummer 1 ken je waarschijnlijk wel, maar die andere vier ook?

Wielrennen met behulp van apps maakt je fietstocht een stuk leuker en uitdagender. Je kunt namelijk apps gebruiken om mooie routes uit te stippelen en om je fietsprestaties bij te houden. Check hier vijf handige apps voor fietsers voor als je zelf in het zadel gaat.

1) Strava

Strava is misschien wel de bekendste fietsapp. Via GPS zie je je snelheid, afgelegde afstand, tijdsduur en aantal verbrande calorieën. Deze gegevens vind je terug in je Strava-profiel en kun je overal bekijken. Ook van vrienden kan je informatie over hun ritten inzien.

Strava heeft daarnaast een persoonlijke heatmap. Dit is een kaart met kleuren waarop je kunt zien in welk gebied je het vaakst bent. Met de Global Heatmap kun je aan de hand van de kleuren zien welke gebieden populair zijn bij fietsers. Zo ontdek je steeds weer nieuwe plekken in Nederland.

2) Bikemap

Met de app Bikemap ontdek je routes die je nog niet eerder hebt gereden. Andere gebruikers voegen namelijk continu nieuwe routes toe die je kunt fietsen. Niet alleen fietsroutes van hobbywielrenners komen in de app te staan, maar ook de routes van professionele wielerwedstrijden. Maak je rit dus zo uitdagend als je zelf wilt.

Op de website van Bikemap voer je een plaatsnaam in en krijg je fietsroutes te zien die daar beschikbaar zijn. Tijdens de rit zie je in de app het hoogteverschil, je realtime locatie en je gereden routes. Je kunt je gereden routes ook delen met je vrienden. De app is gratis en beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone.

Check ook dit overzicht: 14 handige fiets-apps voor je telefoon.

3) Relive

Soms rijd je een route die zo mooi en spectaculair is dat je hem aan iedereen wilt laten zien. Dat kan met de leuke app Relive. Met deze app kun je een video-samenvatting maken van je rit met een 3D-flyover. Zo zie je je eigen fietstocht van bovenaf in 3D. De video bestaat uit satellietbeelden waarop met een lijn je route wordt gevolgd en real-time beelden van de tocht zelf en hoe deze is verlopen.

De basisfuncties van Relive zijn gratis. Met een betaald abonnement kun je ook foto’s en muziek toevoegen aan je video. Een abonnement kost € 9,- per maand of € 90,- per jaar.

Tussentip: dataverbruik onderweg

Ga jij na het lezen over deze apps al direct enthousiast aan het downloaden geslagen? Check dan wel je telefoonabonnement. Deze apps verbruiken namelijk onderweg ook wel eens data. Om onderweg niet afhankelijk te zijn van beschikbare wifi op locatie, heb je een databundel nodig. Je kunt daarom bijvoorbeeld een sim only abonnement gebruiken met een onbeperkte databundel. Heel veel plezier bij je volgende fietstocht!

4) Bike Docter

Een lekke band onderweg, of derailleurproblemen? Heel vervelend als je lekker aan het fietsen bent ver van huis. Gelukkig kun je met de app Bike Doctor veelvoorkomende problemen aan je fiets oplossen. Je krijgt een foto van een fiets te zien en tikt de foto aan waar het probleem zich bevindt. Je krijgt vervolgens een lijst met tutorials van reparaties, die je stap voor stap kunt volgen.

5) Map My Ride

Map My Ride is een analyse-app waarin je statistieken kunt bijhouden. De app houdt je snelheid, kilometers, route en het hoogteverschil bij. Ook heeft de app een stemfunctie, zodat je niet steeds op je smartphone hoeft te kijken of moet stoppen met fietsen. Op de website van Map My Ride kun je een account aanmaken en daar je fietsgegevens in uploaden. Zo kun je je gegevens dus ook op je desktop, tablet etc. bekijken.

De basisfuncties van de app zijn gratis, maar een abonnement biedt je uiteraard meer mogelijkheden. Je kunt dan namelijk trainingsdoelen in de app invoeren en je live-locatie delen, zodat je volgers op ieder moment weten waar je aan het fietsen bent.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner.

Beeld: Pexels Roman Pohorecki

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Mathieu van der Poel luistert rentree in wereldbeker Hulst op met dominante overwinning

De ogen in Hulst waren zonder meer gericht op Mathieu van der Poel. De...

Meer zoals dit

Een fietstocht draagt bij aan fysieke en mentale gezondheid

Regelmatig bewegen is gezond. Dat geldt niet alleen voor je fysieke, maar ook voor...

De 5 Redenen waarom je in de winter minder hard fietst dan in de zomer

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt: je fietst opeens minder hard... Nou, dit zijn daar de redenen voor!

Op avontuur in eigen land: gravelparadijs Veluwe

Voor fietsavontuur hoef je echt de landsgrenzen niet over. Onze redacteur ondervond dat op de Veluwe. Op de racefiets is dat gebied al mooi, maar wanneer je de gebaande paden achter je laat wordt het alleen maar mooier. Hoog tijd om op ontdekkingstocht te gaan!