De ongelofelijke cijfers van Tadej Pogacar: bij het zien van deze feitjes sla je wel even steil achterover

Zelfs zonder ogen kun je zien dat-ie goed en bijzonder is, maar deze feitjes en statistieken zeggen ook alles... Wat een renner!

tadej pogacar
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Tadej Pogacar is dit seizoen tot nu toe ongenaakbaar. Overal waar hij aan de start staat, wint hij. En op wat voor manier! Zelfs van een coronabesmetting maakte hij nog wat positiefs (nu is zo'n test dat sowieso, maar als je het artikel hieronder leest, snap je wat we bedoelen..)

Oud-wielrenner en huidig Global Cycling Network-presentator en -commentator Daniel Llowd dook eens wat dieper in de renner Tadej Pogacar en kwam met enkele ongelofelijke statistiekjes op de proppen.

Op 21 februari 2019 won Pogi zijn eerste profkoers: de tweede etappe van de Ronde van de Algarve - hij pakte ook meteen de eindzege. Daarna waren er in de drie jaar die volgden nog 35 zeges (eindklassementen en etappes/eendagskoersen). Dat zijn er evenveel als Julian Alaphilippe, toch ook geen kermiscoureur, in negen seizoenen bij elkaar fietste.

Pogacar won ook nog eens vee op het hoogste niveau: 75 procent van zijn zeges betreffen World Tour-koersen. Daarbij is de 23-jarige Sloveen vooral de afgelopen tijd onverslaanbaar. Van z'n laatste negen etappekoersen stond hij alleen in de Ronde van Baskenland van vorig seizoen niet met de leiderstrui op het eindpodium (wel óp het eindpodium, want hij werd derde achter Roglic en Vingegaard).

Het opvallendste is misschien nog wel dat Pogacar nooit opgeeft. Het zal Peter-Jan Rens aanspreken: in alle etappekoersen die hij reed bij de profs kneep hij nooit in de remmen om in de ploegleidersauto te zitten. Nooit viel hij daarvoor zwaar genoeg, nooit was hij ziek.

De honger van veelvraat Pogacar is overigens nog lang niet gestild dit voorjaar, want hij zal zaterdag aan de start komen van Milaan-Sanremo (de Poggio beeft en siddert nu al..) en zal daarna een kort Vlaams voorjaar rijden met Dwars Door Vlaanderen en De Ronde.

Na Luik-Bastenaken-Luik, waar hij z'n titel verdedigt, gaat hij er een poos tussenuit en zien we hem pas in de Ronde van Slovenië weer terug in koers. Dat is zijn enige voorbereidingswedstrijd op de Tour de France.