Interview | Marc Sergeant: 'Voor het nieuwe jaar heb ik Gilbert een bericht gestuurd waarin ik schreef dat ik hem de zege in Milaan-Sanremo wens'

Philippe Gilbert hoopt komende zaterdag Milaan-Sanremo te winnen zodat hij alle vijf de monumenten op zijn palmares heeft staan.

Gilbert
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Marc Sergeant maakte Gilbert als ploegleider mee bij Omega Pharma Lotto in zijn wonderjaar 2011 en in 2020 en 2021 bij het huidige Lotto Soudal. Toch kent hij de Waal al sinds de nieuwelingen.

"Hij had al een hele sterke persoonlijkheid. In België kunnen we er weleens omheen draaien, maar Philippe is iemand die recht op de man af is en duidelijk maakt wat hij ervan vindt. Zo is hij altijd geweest en gebleven. Hij was streng voor zichzelf, maar ook voor de mensen om zich heen. En als iemand iets niet goed deed, deinsde hij er niet voor terug zijn mening te geven."

Sergeant geeft een voorbeeld. "Voor de Amstel Gold Race 2010 had hij problemen met zijn fiets. Die werden vervolgens opgelost, maar na veertig kilometer kreeg ook Jurgen Van den Broeck ineens problemen met zijn fiets. Er werd gediscussieerd wat we moesten doen."

"Tot Philippe zich in de discussie mengde. Door de radio schreeuwde hij: ‘Hoe kan de fiets van Jurgen niet tiptop in orde zijn? Zorg daarvoor. Komaan, mannen!’ Voor iedereen was meteen weer duidelijk dat niet enkel alles voor hemzelf honderd procent moest zijn, maar ook voor zijn teamgenoten."

In 2020 keerde Gilbert terug bij Lotto Soudal. Winnen deed hij nog niet in zijn tweede dienstverband bij de Belgische ploeg. "Hij klaagde vaker over pijntjes en weet ook wel dat hij niet meer zo sterk is als vroeger. Corona kwam eroverheen en hij viel in de Tour de France 2020."

"Het is moeilijk om op die leeftijd terug te keren op niveau, maar je zal hem nooit kunnen verwijten dat hij het niet probeert en hij zal er alles voor blijven doen. Voor het nieuwe jaar heb ik hem nog een bericht gestuurd. Wat daar instond? Dat ik hem de zege in Milaan-Sanremo wens."

Magazine
  • Cor Vos