Koersprofessor Marc Sergeant snapt koersgedrag Jonas Vingegaard: 'Waarom zou hij dat doen?'

Jonas Vingegaard kreeg van sommige mensen gisteren de volle laag toen hij niet meereed met Pogacar in de graveletappe. 

tadej pogacar en jonas vingegaard

De stof is inmiddels - letterlijk - weer neergedaald. De graveletappe in de Tour zit erop en leverde een mooie wielermiddag op. Pogacar ging in de aanval, maar Jonas Vingegaard wilde niet meewerken. Dat leverde hem hoon op van Maarten Ducrot, maar anderen vonden het begrijpelijk.

'Waarom zou Vingegaard dat doen?'

Bij die anderen hoort Marc Sergeant, die onder de naam De Koersprofessor de koers analyseert voor de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Hij denkt dat de Deen en zijn ploeg een goede afweging maakten.

"Je kan commentaar hebben op de manier waarop Vingegaard koerst, maar zijn tactiek is volledig te begrijpen. Hij wist op voorhand dat het eerste deel van de Tour niet zijn beste deel zou zijn. Voor hem kwam het er in de eerste week op aan de schade te beperken. En dat heeft hij gedaan."

Sergeant snapt niet dat sommige mensen vonden dat hij mee moest rijden met Pogacar en Evenepoel toen ze even los waren met z'n drieën. Het was een te grote gok, vindt de Belg.

"Waarom zou hij meerijden met Pogacar en Evenepoel als er achter hem nog een handvol ploegmaats zitten? Hij waagt die sprong in het donker niet. Hij wil ploegmaats in de buurt en dat is normaal. Je mag niet vergeten dat hij de volledige finale op de fiets van Tratnik heeft gereden, de enige die min of meer een vergelijkbare maat heeft."

Op schema

Sergeant ziet in het rijden van Vingegaard gisteren dat hij deze Tour aan het groeien is. Volgens hem is de buit nog zeker niet binnen voor Pogacar en UAE.

"Het is duidelijk dat ze met Vingegaard nog niet klaar zijn in deze Tour. Bij de ploeg blijven ze beweren dat dit een scenario is waarvoor ze op voorhand hadden getekend en dat begint nu ook meer en meer steek te houden. Als Vingegaard op dit parcours al kan meegaan met Pogacar en Evenepoel, dan kan je alleen maar vaststellen dat hij echt wel in orde is."