Thijs Zonneveld jojoot wat betreft Evenepoel: 'Hij heeft een grote groep diehard-fans, maar er zijn net zoveel wielerliefhebbers die hem het liefst zien falen'

Thijs Zonneveld schrijft in zijn column dat hij niet goed weet wat hij van Remco Evenepoel moet vinden.

Evenepoel
  • Remco Evenepoel Remco Evenepoel

De AD-analist annex journalist annex columnist schreef erover in zijn laatste column. "Van Evenepoel wordt in Vlaanderen verwacht dat hij klassiekers wint, en de Giro, eigenlijk ook de Tour, het WK, de olympische tijdrit, het Songfestival, de Champions League en Wimbledon. Zelfs Eddy Merckx riep jaren geleden al dat Evenepoel misschien wel beter was dan hijzelf (om hem vervolgens bij elke tegenslag af te slachten).

"Zijn leven ligt onder een vergrootglas", vervolgt Zonneveld. "De verwachtingen zijn zo hoog dat je een sterrenkijker nodig hebt om de lat te zien liggen waarover hij moet springen. Dat ligt niet in de laatste plaats aan hemzelf: hij eist overal de aandacht op."

"In de media, maar ook in het peloton: hij rijdt soms rond alsof de weg van hem en van hem alleen is. Evenepoel polariseert. Hij heeft een grote groep diehard-fans, maar er zijn net zoveel wielerliefhebbers die hem het liefst zien falen."

Zonneveld zelf twijfelt wat hij van Evenepoel moet vinden. "Zelf weet ik het niet precies: ik jojo heen en weer. Het ene moment vind ik zijn gebaartjes mateloos irritant, het volgende sta ik op de banken omdat hij wedstrijden durft open te breken op momenten waarop niemand het verwacht."

"Verder staar ik met open mond naar de manier waarop hij aan zijn daalcapaciteiten heeft geschaafd: in een paar maanden tijd is hij van een bange kanarie veranderd in een valk."

"In Luik kwam alles samen. Zijn durf om aan te vallen, zijn daalkunsten, zijn vermogen en zijn aerodynamische positie. Of je hem nu adoreert of haat: er was maar één conclusie mogelijk. Nondeju, wat kan dat jochie fietsen."