Giro | Jean-Paul van Poppel over 'vaderfiguur' Hennie Kuiper: 'Dan liet hij het bad vollopen en als ik terug was kon ik zo instappen'

De sprinter van weleer haalt herinneringen op aan zijn Giro's en daaruit blijkt nog maar eens wat voor fantastisch mens kamergenoot Hennie Kuiper is.

hennie kuiper jean-paul van poppel

Voorafgaand en tijdens de Giro blikken we naast de actuele zaken ook terug met Nederlanders die al eens succes boekten in bella Italia. Eerder kwam bijvoorbeeld wijlen Gerben Karstens aan bod, met mooie verhalen over café plunderen; vandaag iets minder ver terug in de tijd met Jean-Paul van Poppel.

We kennen de oud-sprinter van onder andere PDM en Festina van zijn negen (!) etappezeges in de Tour de France, maar ook in de Giro won hij vier keer. Die zeges boekte hij in 1986 en 1989. De Giro van 1986 was zijn allereerste grote ronde en JPP bewaart er goede herinneringen aan.

"De tweede rit was naar Catania en daar wist ik Eric Vanderaerden en Urs Freuler te verslaan. Ik pakte de roze trui, maar een dag later verspeelde ik die in de ploegentijdrit. Ik heb zo’n oude legerkist waarin die trui bewaard ligt. In mijn tijd kregen steeds meer buitenlandse ploegen interesse in de Giro. Het was een andere tijd, maar als ik eraan terugdenk: heel leuk."

Hij was met name onder de indruk van ploeggenoot Hennie Kuiper. "Ik lag die Giro van 1986 op de kamer met Hennie Kuiper. Die was altijd een half uur eerder binnen in bergetappes. Dan liet hij het bad vollopen en als ik terug was kon ik zo instappen. Hennie was een vaderfiguur. In die tijd had je een groot en klein bed in de hotelkamer. Hennie zei: ‘ik neem het kleine bedje wel, want jij hebt lange benen.’ Daar ging ik dan beschaamd mee akkoord. Dat zegt alles over Hennie."

In 1989 sneeuwstorm overleefd dankzij grappa

In 1989 won Van Poppel twee ritten, maar een helse bergrit met sneeuw staat hem het meeste bij. Ploeggenoot Erk Breukink verloor daar de Giro vanwege een hongerklop.

"Het was een wrede rit, waarin de Italiaanse sprinters met de auto naar beneden gingen.Ik ben daar afgedaald met een jack van een mecanicien en thee met een beetje Grappa in mijn bidon. De flessen Grappa lagen achter in de auto. Ik vond dat niet bepaald lekker, maar het was een goede manier om warm te blijven."

Dit interview met Jean Paul van Poppel werd eerder gepubliceerd in onze Giro-special van 2020. Die van 2022, uiteraard met net zulke mooie verhalen, ligt in de winkel!

Beeld: Cor Vos