HomeGiro d'ItaliaGiro | MVDP in het roze? Alles wat je moet weten over...

Giro | MVDP in het roze? Alles wat je moet weten over etappe 1: Boedapest-Visegrád

Het gaat beginnen! Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie en parkoers

Twintig jaar terug zorgde journalist Dick Heuvelman met Groningen voor de eerste Nederlandse start. Tegenwoordig is een start buiten Italië om het jaar gebruikelijk met als doel bekendheid, publiciteit en geld. De veertiende Giro-start buiten de Italiaanse grenzen vertrekt uit het Hongaarse Boedapest, aanvankelijk gepland voor de Giro van 2020, maar wordt vanwege de virusproblemen pas dit jaar realiteit.

In 1849 fuseerden de centra Buda en Obuda, beide tegen de heuvels gelegen, met het in de vlakte en aan de andere oever van de Donau gelegen Pest, tot het huidige Boedapest. Vanuit de hoofdstad rijden de renners zuidwestwaarts tot de tussensprint in Shekesfehervar oftewel de koningsstad, zo genoemd omdat meer dan veertig Hongaarse koningen er zijn gekroond in de Hemelvaart-basiliek.

Voor de bouw van de kerk in de elfde eeuw gaf de heilige Stefanus de opdracht, inmiddels is hij de patroonheilige van Hongarije. Na de tussensprint keren de renners in noordoostelijke richting over licht golvend terrein, waar landbouwgronden en bossen elkaar afwisselen, naar de finish in Visegrad aan de oevers van de Donau, die de natuurlijke grens vormt met Slowakije. In Visegrad is het vijf kilometer bergop naar het koninklijk kasteel.

De thuisrijdende Hongaar Atilla Valter zal een glimlach niet hebben kunnen onderdrukken nu de Giro niet opent met de tijdrit. Het geeft hem de hoop op de roze trui na de eerste rit met slotklim bij Visegrad. Vorig jaar droeg de renner van Groupama-FDJ al drie dagen het leiderstricot. De Hongaar wil voor zijn bekenden en supporters een gooi doen naar de winst, zei hij bij de presentatie.

“Het is nog geen vijftig kilometer van mijn huis, ik ken de klim. Overleef ik het zware stuk deel, dan kan er iets moois komen. We hebben hem ook op het nationaal kampioenschap gedaan.” Valter heeft de klim in het voorjaar geregeld in zijn trainingen opgenomen, zo is te zien op Strava.

De slotklim van uit Visegrad naar het kasteel zal er voor zorgen dat het sprinten wordt met een beperkte groep maar ook een aanvaller kan solo aankomen. De laatste vijf kilometer vanuit het centrum moeten de renners tegen vijf procent helling omhoog. Ongetwijfeld een puike finish voor Mathieu van der Poel vandaag. Een uitgelezen kans op de roze trui.

Het profiel van de slotklim

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes vanaf het moment dat het tv-signaal in de lucht is – en dat is meestal al erg vroeg! Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in de korte talkshow Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Uitzinnige Lefevere: ‘Ik ben blij dat de kranten morgen niet geel zullen kleuren voor Jumbo, maar voor ons’

Na afloop verscheen Lefevere voor de camera's van Sporza. "Wat kan ik zeggen? Niks...

Yves Lampaert realiseert zijn droom: ‘Ik win een tijdrit en geel in de Tour, als boerenzoon uit België’

Lampie die de proloog en de eerste gele trui van de Tour wint? Dat...

Van der Poel grapt met Pogacar: ‘Goede banden in de regen?’

De tijdrit in Kopenhagen werd zeker voor de grootste kanshebber gereden in natte omstandigheden....

Mathieu van der Poel trapt niet de waardes die hij voor ogen had: ‘Vorm is beetje een vraagteken na Giro’

In gesprek met Sporza vertelde hij na afloop over de tijdrit, die hij als...

Meer zoals dit

De opofferingen van een profwielrenner: Jai Hindley zag ouders 2,5 jaar niet (maar kreeg verrassingsbezoek in Verona)

De Australiër kon door het coronaspook niet terug naar z'n vaderland en werd zondag herenigd met z'n ouders (waarbij BORA-hansgrohe voor Henny Huisman speelde)

Giro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen ‘Giro Ollandesi’ 

We hebben het natuurlijk de afgelopen drie weken in beeld gezien, maar als je de cijfers van deze Nederlandse Giro bekijkt, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken voor onze landgenoten. Het aantal top 10-plekken is surrealistisch! We zetten alles op een rijtje.

Giro | Bekijk het fraaie eerbetoon van de Giro-organisatie aan Vincenzo Nibali

De Haai reed z'n laatste Giro en dat lieten ze niet geruisloos voorbijgaan.