Giro | Tom Dumoulin: 'Erg tevreden over voorbereiding en voel me de laatste weken echt goed, maar klassement blijft een sprong in het diepe' 

Tevredenheid over z'n voorbereiding op hoogte, maar hij heeft ook de nodige vraagtekens. Dit heeft Tom Dumoulin te zeggen vlak voor de Girostart.

tom dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Z'n ploeggenoot Koen Bouwman zag hem op hoogtestage op de vulkaan de Teide (Tenerife) al steeds beter worden en Tom Dumoulin liet voor de start van de Giro zelf ook aan de verzamelde pers weten dat hij tevreden is over die voorbereiding, maar er zijn bij de Limburger zelf ook wel de nodige vraagtekens.

Dat zei hij in de mixed zone tegen de camera's van onder andere Wielerflits, Sporza en AD. "Ik ben erg tevreden over m'n voorbereiding. Ik voel me de laatste weken echt goed. Nu is het zaak om ofwel boven mezelf uit te stijgen, of niet. Als dat wel gebeurt, dan denk ik dat ik wel mee ga doen voor het podium."

Maar Dumoulin tast ook een beetje in het duister, want het is alweer een tijdje geleden dat hij écht voor een klassement ging. "Zeker voor het podium is dat van 2018 geleden. Ik weet simpelweg niet of ik daar goed genoeg voor ga zijn. Het blijft een beetje een sprong in het diepe en een stap in het onbekende. Vooral hoe het zich verhoudt tot de anderen.

Tijdrit

De eerste ambitie van Dumoulin ligt er op zondag. Dan wil hij vlammen in de tijdrit. "Dat is supermooi meteen. Daar word ik blij van! Het is best wel technisch en met een klimmetje op het eind. Dat is iets wat me heel goed ligt. Sowieso wil ik een rit winnen deze Giro en de beste kans daarop is in de twee heel mooie tijdritten die er zijn."

Drie kopmannen

Naast Dumoulin was ook de Noor Tobias Foss vooraf als kopman aangeduid, maar in de voorbereiding schoof de ploegleiding ook Sam Oomen naar voren als beschermde renner. Dumoulin heeft daar helemaal geen problemen mee. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt.

"In de eerste bergritten gaan we gewoon alledrie vol naar de finish rijden en daarna maken we de balans op. Dat vind ik helemaal geen issue. Ik kan het met Sam en Tobias heel goed vinden en we hebben er alledrie geen enkel probleem mee om alle kaarten op één iemand te zetten als er van ons drieën echt eentje bovenuit steekt."