Giro | Jacopo Guarnieri protesteert tegen Hongaarse regime: 'Het is Europa, dus ik was er van overtuigd dat ik mijn statement kon maken zonder een risico te nemen'

Jacopo Guarnieri protesteerde 'stil' tegen de Hongaarse regering.

Guarnieri
  • Afbeelding van Jacopo Guarnieri Jacopo Guarnieri

Het is geen geheim dat de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn Fidesz-partij de rechten van de LGBT+-gemeenschap niet zo nauw nemen. Tijdens de Giro d'Italia-start in Hongarije was daar weinig aandacht voor, maar toch was er een renner die wel protesteerde: Jacopo Guarnieri.

De Italiaan droeg tijdens de ploegenpresentatie een armband in de kleuren van de regenboog als teken van solidariteit met LGBT+-gemeenschap en als protest tegen de Hongaarse beleidsbepalers. De regering heeft het in 2020 onmogelijk gemaakt om als transgender van geslacht te veranderen.

Guarnieri besloot pas uitleg te geven over zijn protest nadat de Giro d'Italia-karavaan Hongarije had verlaten. "Dit speelde al langer in mijn gedachten", vertelde Guarnieri op de rustdag. "Jullie weten allemaal van de wet die halverwege 2021 in Hongarije van kracht is gegaan. Ik sprak er in december al over met mijn Hongaarse ploegmaat Attila Valter, en ik vroeg hem wat zijn kijk was op de gebeurtenissen in zijn land. Dit idee had ik al voor een langere tijd."

"Ik wist niet wat voor een statement ik kon maken, maar toen ik zag dat er een armband was besloot ik deze te dragen tijdens de ploegenpresentatie."

"We zijn geen superhelden, en je gaat er vanuit dat ze niet zoveel kunnen maken tegen een buitenlander voor het oog van de wereld. Ik heb mijn kans gepakt en ik heb mijn voordeel genomen van de positie waarin ik mij bevind en veilig voel."

Guarnieri heeft lang nagedacht of zijn protest gevolgen kon hebben. "Ik dacht dat iemand mij tijdens mijn tijdrit zou proberen een klap te geven, maar dat kan ik wel aan. Dus 'waarom niet?' bedacht ik me. Het is Europa, dus ik was er van overtuigd dat ik mijn statement kon maken zonder een risico te nemen."

De renner van Groupama-FDJ vindt het desondanks moeilijk te zeggen of de grote ronde in Hongarije had moeten starten. "Aan de ene kant is het correct om het contract te eren, aan de andere kant misschien ook weer niet. Het is lastig balanceren tussen het vechten voor dingen die juist zijn en het verdienen van je eigen boterham."