Giro | Martijn Tusveld vijfde: 'Mathieu en ik gingen als een mallen in de afdaling, we hadden afgesproken dat na de tweede berg weer te doen'

Liefst acht Nederlanders zaten in de vlucht van de dag, maar verrassend genoeg was Martijn Tusveld uiteindelijk de beste landgenoot op plek vijf. De renner van Team DSM voelt de topvorm naderen.

Tusveld
  • Martijn Tusveld Martijn Tusveld

Met Romain Bardet had Team DSM een grote kanshebber voor de eindzege, maar die moest opgeven met maagklachten. "Nu Romain weg is, gaan we vol voor de aanval", vertelde Tusveld tegen Eurosport. "We wilden Thymen een luxepositie geven, zodat hij misschien de rit kon winnen. Hij klimt heel goed de laatste twee weken. Het was een lang gevecht om in de kopgroep te komen."

Bouwman opende vervolgens het bal en samen met Mathieu van der Poel reed Tusveld het gat uiteindelijk dicht. "Ik zag Mathieu naar voren schuiven en toen dacht ik: ik moet op zijn wiel zitten en meegaan. Dat was een goede keuze, want we gingen als een mallen naar beneden. Met drie Nederlanders vooruit. Dat was perfect, ook in dienst van Thymen was het perfect. Maar hij gaf aan dat hij zich niet goed voelde."

Na de tweede klim, de zwaarste van de dag, kwam Tusveld in de afdaling weer terug tot aan de kop van de koers. "Ik wist dat ik een goede afdaling kon rijden. Eigenlijk hadden Mathieu en ik afgesproken om in de tweede afdaling weer volle bak te gaan, maar die mannen achter ons kwamen toch vrij snel. Ik ben vol naar beneden gegaan en die laatste klim was een tijdrit."

"Ik werd redelijk snel gelost. Het leek makkelijk, want het was niet steil. Maar je had ook niet echt een rustmoment, dus je moest blijven trappen. Ik ben blij hoe de vorm eraan komt. De eerste week was niet geweldig, want ik had niet zo’n goede voorbereiding. Nu kom ik in vorm en ik hoop nog een paar keer in de aanval te gaan de laatste week."

Nieuws
  • Cor Vos