Ivar Slik wint modderige 320 kilometer lange 'Tour de France van het gravelen', Laurens ten Dam vierde na pech

Dat het modderig was, laten beelden van een bijna zwemmende Ten Dam wel zien in een enigszins door een moordzaak overschaduwde hoogmis van het gravelen.

ivar slik

Vannacht Nederlandse tijd vond in Emporia, Kansas de hoogmis van het gravelen plaats: de 320 kilometer lange Unbound. Het is dé wedstrijd in de steeds groter wordende gravelscene - ene Peter Sagan gaf bijvoorbeeld ook de acte de presence.

Van hem geen spoor bij de eerste 50 bij de resultaten van de de 320 kilometer lange uitputtingsslag over onverharde wegen in de Amerikaanse staat Kansas, maar de aanwezige Nederlanders drukten wel hun stempel op de koers.

Na 9 uur en 22 minuten kwam de 29-jarige Ivar Slik, oud Europees kampioen strandracen en oud-wegprof bij Roompot als eerste over de streep. Een paar seconden na hem legde Laurens ten Dam beslag op de vierde plek. Thomas Dekker kwam iets minder dan een uur later als 31e over de streep.

Ten Dam, vorig jaar nog tweede, kreeg tijdens de koers te kampen met pech, en anders dan op de weg moet je dat zelf zien te fixen. Dat lukte en na een achtervolging kwam hij terug bij de koplopers, naast Slik bestaande uit de Amerikanen Keegan Swenson, Ian Boswel en Alexey Vermeulen.

Die laatste naam zou je bekend voor kunnen komen, want de 27-jarige Amerikaan reed in 2016 en 2017 twee seizoen voor het World Tour-team van Jumbo (toen LottoNL-Jumbo). Ook Boswell was trouwens actief in de Worldt Tour, van 2014 tot en met 2019 bij Sky en Katusha.

Met onder andere Kiel Reijnen (19e), Brent Bookwalter (22e) en Nathan Haas (26e) deden er nog veel meer oud-wegprofs mee die ervaring hebben in de World Tour. Alex Howes (23e) staat zelfs op dit moment onder contract bij EF Education-EasyPost.

Niet zomaar een koersje dus... En dat gold helemaal voor deze editie, want het was niet al te best weer geweest in Kansas. Niks droge gravelpaden met stof dus. Maar nattigheid. Heel veel nattigheid. Dat bleek wel uit een filmpje van Laurens ten Dams Instagram na een parkoersverkenning.

Maar ook tijdens de race was het nat, natter, natst. Dat kun je al wel zien aan de finishfoto van Ivar Slik (zie boven), maar het Instagram-account van Unbound postte er ook nog wat foto's van. Bij de dames ging de winst na 10 uur en 27 minuten naar Sofia Gomez Villafane.

Moordzaak

De race werd enigszins overschaduwd door een moordzaak die de gravelscene al enige tijd in z'n greep heeft - en inmiddels heel Amerika. Begin mei werd namelijk een rijzende ster in het vrouwengravelen, de 26-jarige Moriah Wilson, vermoord aangetroffen in een huis van een vriendin in Austin, Texas.

Zij had een kortstondige relatie met topgravelaar Colin Strickland, in 2019 winnaar van Unbound. Dat gebeurde volgens Strickland toen hij 'on a break' was met Kaitlin Armstrong, een andere vrouwelijke gravelrijdster.

Later kwamen Strickland en Armstrong weer bij elkaar en de jeep van Strickland, met Armstrong erin, werd vlak voor de moord gezien bij het huis waarin Wilson werd vermoord.

Van Armstrong is niks meer vernomen nadat dat bekend werd. Ze is voor het laatst gesignaleerd op een vlucht van Austin naar New York en wordt - uiteraard - gezocht door de politie. Laurens ten Dam en Thomas Dekker zaten aan tafel met Strickland toen die door politie werd gebeld met de mededeling dat zijn jeep met Armstrong erin was gezien vlakbij de plaats delict.

Nieuws
  • Instagram Unbound