Dauphiné | Ondanks niet slechte klimbenen noemt Van Aert laatste twee ritten van buitencategorie: 'Vanaf morgen is het aan Primoz en Jonas'

Wout van Aert gaat met een riante voorsprong het slotweekend in, maar toch schuift hij de druk in de schoenen van zijn twee normaliter nog sterker klimmende ploegmaten: Primoz Roglic en Jonas Vingegaard.

Aert
  • Wout van Aert Wout van Aert

De zesde etappe verliep vlekkeloos voor Van Aert en Team Jumbo-Visma, dat allerminst op jacht ging op een derde dagzege van de Belg. De Nederlandse ploeg was van plan de koplopers alle ruimte te geven, maar andere ploegen zinspeelden toch op een massaspurt. Die kwam er uiteindelijk niet en Van Aert zat daar na afloop allerminst mee.

"Het was een lange dag", zei hij in het flashinterview. "En we hebben al de hele week gereden. We wilden liever een ontsnapping zien zodat het een redelijk makkelijk einde zou worden voor het peloton, maar na een hectische start duurde het lang voordat de goede situatie zich ontvouwde voor ons."

Tegen het einde begon Team Jumbo-Visma toch te rijden voor Van Aert, maar de spurters kwamen te laat en de dagzege ging naar de Fransman Valentin Ferron. "Veel ploegen gingen voor de ritzege, maar ze zijn te laat begonnen met achtervolgen. Voor ons verliep wel alles volgens plan."

Van Aert heeft nu een voorgift van meer dan een minuut op nummer twee Mattia Cattaneo. De eerste twee klassementsrenners achter hem zijn ploegmaten Primoz Roglic en Jonas Vingegaard, terwijl de eerstvolgende favoriet van een andere ploeg volgt op 1 minuut en 49 seconden: Damiano Caruso.

De laatste twee etappes zijn echter loodzwaar en gaan door de Alpen. "De klimmersbenen zijn niet slecht, maar morgen is iets anders. Er zal een nieuwe koers starten en dan is het aan Primoz en Jonas", was Van Aert duidelijk. Of hij het achterste van zijn tong laat zien, moet komende twee dagen blijken. José De Cauwer gelooft in een eindzege, vertelde hij afgelopen week. Hij gaf één advies mee aan de Nederlandse ploeg: controleer niet, maar ga met Van Aert vroeg in de koers ten aanval.

Nieuws
  • Cor Vos