Annemiek van Vleuten: 'Ik wilde Valverde vorig jaar al naar de Muur van Huy vragen, maar durfde niet omdat mijn Spaans nog niet goed genoeg was'

Wie denkt dat Alejandro Valverde niet omkijkt naar de vrouwentak van Movistar, heeft het helemaal mis. Sterker nog, Annemiek van Vleuten heeft het voorbije jaar al het nodige bijgeleerd van de veteraan.

Vleuten
  • Afbeelding van Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Zo sprak de Nederlandse voor de Waalse Pijl met Valverde, die daar als veelvuldig winnaar natuurlijk alle geheimen van de Muur van Huy kent. Van Vleuten in gesprek met Procycling: "Vorig jaar wilde ik eigenlijk al met hem bespreken hoe hij de Muur van Huy aanpakt, maar toen durfde ik het gesprek niet aan omdat mijn Spaans nog niet goed genoeg was. Nu dat is verbeterd, kan ik echt beamen dat ik veel kan leren."

Al beaamt Van Vleuten dat het waarschijnlijk het verschil niet zal maken. In de Waalse Pijl eindigde ze zelf ook tweede achter de ijzersterke Marta Cavalli. "Nu ben ik zo vergevorderd dat ik het niet alleen kon vragen, maar ook van hem begreep waar ik op moet letten en wat de valkuilen zijn. Niet dat dit het verschil maakt, maar het is heel leuk om iemand in de ploeg te hebben die de Waalse Pijl zo vaak heeft gewonnen en met wie je kunt discussiëren."

Toen Van Vleuten in 2021 tekende voor Movistar was één ding glashelder voor haar: ze moest en zou Spaans leren om goed te kunnen communiceren met staf en ploeggenoten. "Het is voor mij een grote motivatie om Spaans te leren zodat ik ook echt het leven als renster in deze ploeg kan leiden. Om de grappen te kunnen begrijpen en met iedereen lol te kunnen trappen. Daar ga ik heel goed op."

Van Vleuten komt met een voorbeeld op de proppen. En wederom speelt Valverde daar een belangrijke rol in. "Zoals tijdens het etentje met de mannen- en vrouwenploeg dat de dag na de Waalse Pijl door Alejandro was voorgesteld. Een van mijn drijfveren is om elke dag te lachen en plezier te hebben. Dan is het wel handig als je het Spaans een beetje machtig bent. Anders val je er toch buiten."

Vrouwen
  • Cor Vos