Annemiek van Vleuten: 'Hart ligt meer bij erin vliegen zoals Mathieu van der Poel, maar ben nu eenmaal goed in klassementen'

De Nederlandse renster over koersen met het hart of met het verstand. Van Vleuten zoals we haar kennen: open en eerlijk!

annemiek van vleuten

Annemiek van Vleuten moest andermaal revalideren. Ditmaal liep ze een knullige polsbreuk op bij een trainingsritje. Eerst had ze nog pijn tijdens het fietsen, maar inmiddels kan en kon ze op haar hoogtestage in Andorra weer pijnvrij fietsen.

En dat deed ze dus met Robert Gesink, maar ook onder andere met het Nederlandse talent Shirin van Anrooij. Zoiets vindt Van Vleuten ook echt leuk om te doen, schrijft ze op haar eigen blog.

"Na de Vuelta a Burgos zijn ook Floortje Mackaij en Shirin van Anrooij naar Andorra gekomen. Met hen ben ik de laatste week opgetrokken. Voor hen was het de eerste hoogtestage en Floortje had me gevraagd wanneer ik weer op hoogte ging, zodat ik haar een beetje ‘wegwijs’ kon maken op hoogte."

"Het was heel erg leuk om samen met hen te zijn. Een win-win situatie, want ik krijg er ook ‘energie’ van om aan de volgende generatie wat ervaring door te geven en bovendien is het ook gewoon heel gezellig samen. Mijn laatste dagen daar hebben we leuk samen kunnen trainen en bijpraten."

Van Vleuten op een terrasje met Floortje Mackaij en Shirin van Anrooij. | Beeld: website Annemiek van Vleuten

Hart versus verstand

Van Vleuten bereidde zich in Andorra voor op de Giro Donne en de eerste Tour de France voor vrouwen (ze slaat het NK op de weg in Drenthe over). In die twee wedstrijden gaat ze voor een goed klassement, alhoewel ze dat niet per se het leukste vindt aan wielrennen.

"Het lastige aan een meerdaagse is dat je veel ‘negatieve doelen’ hebt. In acht dagen Tour de France heb je de eerst zes dagen niks te winnen en alleen maar te verliezen. Dat wil dus zeggen uit de problemen blijven en energie sparen. Er invliegen kan nu eenmaal niet als je voor een klassement gaat."

"Zoals gezegd; ik kan een klassement rijden en daarom doe ik het, maar mijn hart ligt meer bij het erin vliegen zoals Mathieu van der Poel. Voor de Giro is dat eigenlijk niet anders. Ook daar zal ik de eerste paar dagen vooral uit de problemen moeten blijven en zie ik het de laatste paar dagen pas echt lastig worden."

De gehele blog van Annemiek lees je via de link elders in dit artikel