Pogacar steekt loftrompet over Van der Poel: 'Hij is geen wielrenner, maar een entertainer'

Tadej Pogacar kon de aanwezigheid van Mathieu van der Poel in de finale van de Ronde van Vlaanderen misschien net iets minder waarderen, maar de Sloveen ziet Van der Poel desondanks als een voorbeeld.

Poel
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Hoewel Pogacar toch ook enkel nummertjes op zijn naam heeft gezet, waaronder een lange solo in Strade Bianche, kijkt hij vol ontzag naar de koerswijze van Mathieu van der Poel. Hij vertelt over de Nederlander in La Gazzetta dello Sport. "Mathieu heeft indruk op me gemaakt in de Giro d'Italia. Hij is geen wielrenner, maar een entertainer. Iedere dag weer."

De Tourwinnaar kijkt ernaar uit om Van der Poel weer te treffen in Frankrijk. "Hij heeft zo veel klasse en ik hou ervan om tegen hem te koersen, ook als hij me verslaat. Van der Poel geeft me het gevoel dat ik trots mag zijn om wielrenner te zijn. We koersen weliswaar om te winnen, maar hebben boven alles gewoon heel veel plezier."

Waar Van der Poel bijna dag na dag kansen zal krijgen in de eerste week van de Tour de France, daar ziet Pogacar de eerste zeven dagen als een kwestie van overleven. "Die schrikt me wel enigszins af. Met die lange brug in Denemarken, de fans, het risico op slecht weer en dan de kasseienrit. Het worden dagen van overleven."

Pogacar zal het van de bergen moeten hebben. Van die etappes heeft hij er meerdere verkend en vooral de rit naar Alpe d'Huez heeft grote indruk gemaakt. "Met ook de Galibier, die is met 2.642 meter zo hoog en zwaar. En Alpe d'Huez is een dodelijke klim. Ik had 'm nog nooit gezien. Dat wordt een epische dag."

Als de winnaar van de laatste twee edities geldt Pogacar als de onbetwiste topfavoriet. Meer dan ooit tevoren zelfs. "In mijn eerste jaar was ik de verrassing met nul druk. In mijn tweede seizoen was ik al meer bewust van mijn rol en nu zal iedereen naar mij kijken. Maar ik ben slanker, krachtiger en ook mentaal verbeterd ten opzichte van 2021."