In zijn column in Het Nieuwsblad laat Lefevere een genuanceerd geluid horden. "De rest van de wereld is gestopt met testen, de koers niet. Marc Van Ranst (viroloog, red.) wijst op de lage klinische ernst van de huidige variant, maar het UCI-protocol is wat het is. Positief betekent nog altijd op non-actief. Bij meerdere gevallen blijft het mogelijk dat de hele ploeg de koers moet verlaten."
Een doemscenario voor de Tour de France natuurlijk, die over een kleine twee weken van start gaat. "Als het klopt wat mijn ploegleider Brian Holm zegt, dat de besmettingen ook in Denemarken pieken, dan houd ik echt mijn hart vast."
Lefevere benadrukt dat hij voorstander is om te blijven testen, aangezien wielrenners op de toppen van hun fysieke kunnen moeten presteren en ieder lichaam anders reageert op het virus. "Zdenek Stybar vertelde over de covid-besmetting die hij opliep. Hij voelde zich niet echt ziek, maar trainen lukte totaal niet. Waarmee ik wil zeggen: zolang er gezondheidsrisico bestaat, is het goed om te blijven testen."
Quick Step-Alpha Vinyl heeft de preventiemaatregelen nooit laten versloffen, maar Lefevere worstelt wel met de regels die je renners kunt opleggen. "De vraag is: hoe ver kun je daarin gaan, in de wetenschap dat geen enkele aanpak sluitend is. Bij Alpecin-Fenix krijgen renners kennelijk advies om weg te blijven van familiefeesten, maar dat vind ik moeilijk. Een coureur heeft ook recht op een sociaal leven."
Wel merkt Lefevere een mentaliteitsverandering in het peloton. "Ik wijs geen enkel getroffen team met de vinger – er is nooit een rechtstreeks verband tussen de mate van preventie en het aantal gevallen. Maar feit is wel dat er nalatige teams bestaan. Dokters die een renner met symptomen ’s ochtends testen, maar hem dan wel op de fiets zetten. Blijkt de test dan positief, dan halen ze hem tijdens de koers nog van de fiets. Maar ondertussen heeft hij natuurlijk wel drie keer zijn neus gesnoten in het peloton."
- Cor Vos