Remco Evenepoel wint het BK tijdrijden: 'Ik was uitgedroogd, maar liet het niet in mijn hoofd spelen'

BK Tijdrijden Elite mannen 2022 in Gavere

Gavere bracht goud voor Remco Evenepoel, op BK tijdrijden. Na brons in Middelkerke (2019), zilver in Ingelmunster (2021), nu dus de meest blinkende plak in Gavere. Eindelijk een tricolore trui voor de Kannibaal uit Schepdaal.

‘Goe gedaan moatje. Geniet ervan’. Het waren de woorden van uittredend kampioen Yves Lampaert naar zijn ploegmaat Remco Evenepoel, vlak na de finish. Respect van de ene kampioen naar de andere. Mooi.

Er was dan ook geen kruid gewassen tegen het jonge chronowonder. Dit was de verwachting en hij maakt het simpelweg waar. Zijn tijdrit tegen Küng en Thomas in Zwitserland loog niet en was de prelude voor zijn eerste titel bij de profs.

Evenepoel: “Het is heel fijn om de komende tijdritten mijn trui te kunnen tonen. Ik was er al een paar keer dichtbij op BK’s, EK’s en WK’s, maar toch het lukte net niet. Dit jaar rijd ik een constant seizoen: op vijf tijdritten won ik drie maal en werd ik twee maal tweede. Ik hoopte er dus op. Het liep wel al even fout in het begin, toen mijn drinkbus uit de houder vloog op een verkeersdrempel. Op het einde was ik uitgedroogd, maar ik heb het niet in mijn hoofd laten spelen”

Tegenstand op afstand

De afstand was best groot te noemen. De zilveren Yves Lampaert moest 37 seconden toegeven en zat nooit echt in de virtuele hotseat om zichzelf op te volgen. Victor Campenaert, die toch in zijn eigen achtertuin ploegde, werd voor brons maar liefst anderhalve minuut achteruit geblazen. Dat zijn cijfers die aangeven dat er eigenlijk maar één favoriet was: Evenepoel. Hij was het technische parcours duidelijk meester

Evenepoel: “Klopt, op de technische stukken vloog ik echt. Ik zat een paar keer op de limiet, waardoor mijn wiel wel eens wegklapte door bijvoorbeeld steengruis. Over die technische passages maak ik me geen zorgen meer. Op de lastige stukken kon ik mijn vermogen kwijt. Die baantjes liepen voor geen meter en de wind speelde ook op. Misschien dat dat vandaag in mijn voordeel speelde.

Dubbel?

Of hij zondag een gooi doet naar de dubbel in het BK wegrijden valt af te wachten. In principe is het parcours niet op zijn maat gesneden, maar dat was vorig jaar ook niet het geval. En toch muisde hij er vanonder, met Van Aert en Edward Theuns in zijn wiel. Met twee rappere mannen in zijn zog was dat een verloren race, maar hij toonde zich wel voor eigen volk. Benieuwd wat hij zondag van plan is.

Evenepoel is in ieder geval eigenaar van de mooiste trui in het peloton. Eindelijk.

Achtergrond
  • Gavere - Belgium - cycling - Evenepoel Remco (BEL) of Quick-Step Alpha Vinyl Team pictured during Belgian National Championschips Time Trial elite men Indivual - Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022