HomeAchtergrondBK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan. Na het forfait van uittredend kampioen Van Aert, scherpen Merlier, Philipsen en De Lie hun messen.

We zagen het al voor ons… Vier oerdegelijke sprintkanonnen die zij aan zij op de Koninginnelaan in Middelkerke op een streep afstormen. Een gele (Van Aert, Jumbo-Visma), een rode (De Lie, Lotto Soudal) en twee paarse (Philpsen en Merlier, Alpecin-Fenix). Maar nog voor de startlijn in beeld kwam, gaf Van Aert er door kniepijn al de brui aan.

Goed, iets minder koninklijk dan, maar er is nog altijd meer dan munitie genoeg om dit BK in onze herinnering te schieten. Het meest benieuwd zijn we naar het duo Philipsen en Merlier. Wie is kopman en wie is knecht?

Naar verwachting is Philipsen de grootste kanshebber. Als hij wint, blijft de tricolore trui volgend jaar binnen het team en kan hij hem showen in de komende Tour. Twee troefkaarten die Merlier niet heeft. Het is voor Alpecin-Fenix commercieel niet – of althans een pak minder – interessant dat de  West-Vlaming zijn tweede BK wint.

Compleet out-of-the-box gedacht zouden die twee ook tegen elkaar kunnen sprinten. Oké, fout plan, maar puur theoretisch zou het kunnen. Die van Alpecin-Fenix hebben zoveel man in de koers, dat ze twee treinen kunnen opzetten. Eentje voor Philipsen, eentje voor Merlier. En laat ze het dan maar uitvechten, man tegen man. Goed, dat zal meer dan waarschijnlijk niet gebeuren.

Kapers op de kust

De rode stier rijdt ook mee: Arnaud De Lie. De 20-jarige snuiter kwam dit jaar voor het eerst piepen in het profpeloton en droogde God en klein pierke af. Zes keer won hij van de grote sprintkoppen. Hij mag zeker genoemd worden als favoriet, ook al lijkt hij de voorbije weken een beetje over zijn hoogtepunt. In de Baloise Belgium Tour kwam hij bijvoorbeeld niet helemaal tot zijn recht.

Er zijn nog wat medaillekapers op de kust. Jordi Meeus (Bora hansgrohe) kwam in de Dauphiné wel héél dicht op de huid van Van Aert. Vijf meter verder en Meeus klopte de reus. Er is ook nog Gerben Thijssen (Intermarché), die met Quinten Hermans nog een tweede snelle man in zijn rangen heeft. En laat ons zeker Amaury Capiot niet vergeten, die recent nog knap raak schoot in de Boucles de la Mayenne.

In elk bovenstaand scenario rekenen we op een spurt. Is een ander scenario denkbaar? Moeilijk, maar mogelijk. Een waaierige passage in de Moeren kan voor afscheiding zorgen. In dat geval komen ook mannen als Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke, Dylan Teuns, Greg Van Avermaet, Oliver Naessen of Philippe Gilbert in beeld. En nog een hele trits namen, waaronder ook weer de sprinters hierboven.

En zo zijn we weer bij het begin. Onze topfavoriet, na het uitvallen van Van Aert? Jasper Philipsen!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Aike Visbeek over succes Intermarché: ‘Ze bieden ons nu renners aan waar we vroeger alleen van konden dromen’

Het gaat Intermarché-Circus-Wanty voor de wind in het nog prille seizoen. De Waalse ploeg...

Roger De Vlaeminck slaat weer toe: ‘Van Aert kan niet bergop zoals ik, ik was nog straffer’

Met het WK veldrijden over een paar dagen en het wegseizoen dat langzaam maar...

Meer zoals dit

Aike Visbeek over succes Intermarché: ‘Ze bieden ons nu renners aan waar we vroeger alleen van konden dromen’

Het gaat Intermarché-Circus-Wanty voor de wind in het nog prille seizoen. De Waalse ploeg...

Jumbo-Visma begint Europese seizoen in Valencia met kopstukken Kooij, Bouwman en Oomen: ‘Gloag kan zomaar onze verrassing worden’

De Saudi Tour is in volle gang, terwijl vandaag ook de Ster van Bessèges...

Dylan Groenewegen heeft het naar zijn zin bij Jayco AlUla: ‘Helemaal anders dan bij Jumbo’

Dylan Groenewegen schoot in zijn openingskoers in de Saudi Tour meteen raak. De grote...