Het wespennest van het BK: over combines en contractbesprekingen

Belgian national championship cycling race elite men 2021

Het BK op de weg is altijd een vreemde koers. Daar speelt één bepaalde regel een grote rol in: het is voor elke renner met een proflicentie verplicht. Dat maakt dat er ploegen aantreden met maar liefst 20 renners (Sport Vlaanderen – Baloise), maar dat ook een eenling als Dylan Teuns (Bahrein-Victorious) tussen de plooien fietst.

De afkorting BK staat niet alleen voor Belgisch Kampioenschap, maar geregeld ook voor BeKokstoven. Op zo een dag zijn er combines, tactieken, beslissingen en samenwerkingsverbanden die je niet zou vermoeden.

Het BK overslaan mag niet, tenzij er een medisch reden of overmacht is. Het maakt dat Jumbo-Visma (misschien gretig) gebruik maakt van een wat vaag knieprobleem van Wout Van Aert om niet aan de start te komen. Het noopte Patrick Lefevere om geïrriteerd in zijn pen te kruipen. Hij gelooft het Jumbo-verhaal niet, zeker ook omdat Roglic niet start in Slovenië.

In de wedstrijd knettert het wel eens. Terwijl Alpecin Fenix met zijn 14 renners bij wijze van spreken twee treintjes kan opzetten voor zijn sprinters Philipsen en Merlier, rijden er ‘sukkelaars’ die niet eens één ploegmaat in het peloton terugvinden. Niet de minste namen trouwens: Dylan Teuns (Bahrein-Victorious), Laurens De Plus (Ineos) en Jens Keukeleire (EF Education).

Die eenlingen rijden compleet verloren naar de koers. Ze moeten jan en alleman aanspreken om hun reservefiets op hun auto te zetten of bidons aan te reiken. Zo maakt Dylan Teuns dankbaar gebruik van de wagen van Bora hansgrohe om zijn tweede vehikel mee te sleuren. Liefst zou Teuns niet op het vlakke BK in Middelkerke zijn, want hij kan er niets gaan doen. Maar hij moet, en hij zal!

De vreemde samenstelling van wegrenners, veldrijders en pistiers, mastodontteams en eenmansploegen, zorgt wel eens voor verrassende combines. Vaak hangen daar ons-kent-ons-verhalen of contractbeslommeringen aan vast.

Ben je op zoek naar een nieuw contract voor volgend seizoen? Waarom geen hand- en spandiensten leveren in een BK dat voor jou toch geen betekenis heeft? Geen betere sollicitatie dan meewerken in de vlucht of in de achtervolging, om de bevriende kopman van een ander team aan de titel te helpen.

De gesprekken lopen tijdens de wedstrijd, kunst is om ze op te pikken. Op het NK lukte het ooit, toen Boogerd en Langeveld voorop reden. De camera ving een uitspraak op waaruit duidelijk bleek dat Boogerd moest winnen. Langeveld veinsde krampen, maar mocht het seizoen erop wel zijn handtekening zetten onder een contract bij Rabobank.

Er zijn nog tal van andere linken te vinden om je uit de naad te rijden voor iemand buiten je ploeg. Dezelfde fietsconstructeur? Interessant, dat kan al reden zijn om je plat te leggen. Trainingsmakkers of dorpsgenoten? Ideaal, je gunt de titel of een goede prestatie eerder gunnen aan een vriend dan aan iemand anders.

Welkom op het BK, het wespennest van de allianties.

Geen categorie
  • Waregem - Belgium - wielrennen - cycling - cyclisme - radsport - Edward Theuns (Belgium / Team Trek - Segafredo) - Wout Van Aert (Belgium / Team Jumbo-Visma) - Remco Evenepoel (Belgium / Team Deceuninck - Quick Step) during the 2021 Belgian national championship cycling race elite men with start and finish in Waregem on June 20, 2021 in Waregem, Belgium, 20/06/2021 - photo PdV/PN/Cor Vos © 2021