HomeTour de FranceColumn | Arme, arme Mark Cavendish

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Mark Cavendish is er niet bij in de Tour de France en dat nieuws kan onmogelijk als een verrassing zijn gekomen, want al vroeg in het seizoen werd duidelijk dat Quick-Step Alpha Vinyl de kaart Fabio Jakobsen zou spelen.

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met Jakobsen, zonder Cavendish. De Brit, die op het nationale kampioenschap aantoonde in goede vorm te steken, kon het niet laten om een kleine steek uit te delen aan de ploeg. Hij vertelde dat hij de selectie op sociale media had moeten lezen. Alsof het een laatste moment beslissing is geweest…

Cavendish vertelde ook dat hij met zekerheid een etappe zou winnen in Frankrijk. Een etappe voor de eeuwigheid, want daarmee zou hij Eddy Merckx overvleugelen als recordhouder.

Mede door die uitspraken vielen coryfeeën uit de wielersport over elkaar heen om de keuze van Quick-Step Alpha Vinyl te bekritiseren. David Millar, Mark Renshaw en vele Britse journalisten vonden dat de ploeg voor Cavendish moest kiezen. Alsof het alternatief niet de sprinter is met de meeste zeges dit seizoen. Hier en daar werd zelfs geschreven dat Quick-Step Alpha Vinyl met een zwakke ploeg aan de start staat…

Het gaat mij er niet om wie er aan de start staat. Als Quick-Step Alpha Vinyl voor die 35ste etappezege met Cav was gegaan, had ik dat ook volledig begrepen. Maar het plan was al vroeg in het seizoen duidelijk en het is niet dat Jakobsen de selectie niet waard is. Sterker nog, zoals hij zich in zijn eentje staande hield op de slotdag in de Ronde van België, daarvan is het maar de vraag of Cavendish dat kan.

Druk
Hoe dan ook rust er nu een flinke druk op de schouders van Jakobsen. Die rustte al op zijn schouders, maar met de opmerking van een collega die zegt met zekerheid een rit te winnen, is dat niet minder geworden. Mocht het in de tweede etappe mislopen of mocht Jakobsen net op waarde worden geklopt, dan zal zeker de Britse media er als de kippen bij zijn om te beginnen over Cavendish.

Het doet me terugdenken aan het interview met Jakobsen voor de Wieler Revue Tour-special. Hij en de ploeg wikten en wogen alle woorden omtrent de ‘strijd’ met Cavendish. De Tour de France was haast een verboden term, want het was nog niet duidelijk wie er naar Denemarken zou afreizen. Cavendish gaf de pers zelfs de schuld een wig te drijven tussen beide sprinters.

“Misschien dat Cavendish het achterste van zijn tong niet laat zien, maar dat idee heb ik niet. Hij is oprecht bezig met het stokje overdragen aan de nieuwe generatie. Niet alleen naar mij, maar ook naar iemand als Ethan Vernon”, vertelde Jakobsen tegen Wieler Revue. De renner in kwestie kan dat uiteraard het beste beoordelen, maar na de uitspraken van Cavendish maandag heb ik dat niet.

Ja, je kunt het winnaarsmentaliteit noemen, maar je kunt het ook uitleggen als oncollegiaal.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Sinkeldam vond het moeilijk om Cees Bol af te bellen: ‘Op een gegeven moment werd het toch te heet onder mijn voeten’

Het verhaal is bekend: het B&B Hotels-KTM van manager Jérome Pineau zou een extra...

Geen B&B Hotels-KTM voor Ramon Sinkeldam: sprintaantrekker tekent voor 2 jaar bij Alpecin-Deceuninck

Het leek zo'n mooi project: B&B Hotels-KTM van manager Jérome Pineau zou een krachtige...

Kanttekening bij snelle topvorm Van der Poel: ‘Hij zit al tegen de limieten aan, maar is nog meer dan 60 dagen tot WK…’

Met Wout van Aert, die zijn rentree maakte in Antwerpen, voorop natuurlijk. Al toonde...