HomeTour de FranceTour | Laagvliegen! Alles wat je moet weten over etappe 1: Kopenhagen-Kopenhagen

Tour | Laagvliegen! Alles wat je moet weten over etappe 1: Kopenhagen-Kopenhagen

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Bij de presentatie van het Tour de France-parkoers in Parijs sprak Kasper Asgreen glasheldere woorden. “De gele trui in Kopenhagen is mogelijk.” Hij geldt als de Deense troef op succes tijdens de tijdrit in Kopenhagen. Al zal ook drievoudig-beloftewereldkampioen tijdrijden Mikkel Bjerg, die in tegenstelling tot Asgreen daadwerkelijk is geboren in de Deense hoofdstad, zich willen laten zien. De concurrentie is echter moordend.

Filippo Ganna heeft aangegeven dolgraag voor de gele trui te willen gaan in Kopenhagen. Met de 13,5 vlakke kilometers zal het laagvliegen worden in Denemarken en die korte afstand moet de Italiaan goed liggen.

Net als Ganna komt Stefan Bissegger van de baan en ook de Zwitser heeft baat bij kortere tijdritten. De renner van EF Education-EasyPost gaat vol voor de eerste gele trui en liet met de tijdritoverwinning in de UAE Tour – voor Ganna – zien dat hij weer een extra stap heeft gezet in zijn ontwikkeling als tijdrijder. En dan hebben we het nog niet eens gehad over mannen als Stefan Küng en natuurlijk Wout van Aert.

Profiel

Het profiel van de tijdrit: vlak, vlakker, vlakst. | Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport 1, Sporza of de NOS. De eerste renner zal vandaag om 16.00 uur van start gaan. Naar verwachting zal de eerste ritwinnaar en dus de eerste geletruidrager om 19.10 uur bekend zijn.

Wielerhistorie

Dat het Deense wielrennen in de lift zit, blijkt wel uit de resultaten afgelopen jaren. Jonas Vingegaard werd vorig jaar tweede in de Tour de France, Kasper Asgreen won de Ronde van Vlaanderen en Mads Pedersen kroonde zich in 2019 tot wereldkampioen in het verregende Yorkshire.

Met de Grand Départ in Denemarken zet het wielrennen aldaar een volgende stap qua populariteit, want de Tour de France heeft nu eenmaal de grootste aantrekkingskracht. “Ik word wel vaker herkend na mijn zege in de Ronde van Vlaanderen, maar de Tour de France en Olympische Spelen staan op een ander niveau”, vertelde Kasper Asgreen vorig jaar tegen Wieler Revue.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Tour de France in 2021 zou starten in Denemarken, maar vanwege de coronacrisis ging dat niet door en kreeg Brest de start van de Tour de France. Voor Denemarken – en eigenlijk voor heel Scandinavië – is de Tourstart een primeur, want de grootste koers ter wereld deed het noorden van Europa nooit eerder aan.

Het is – inclusief Frankrijk zelf – het tiende land dat de start van de Tour de France mag organiseren. In 2011 verwelkomde Denemarken wel de Giro d’Italia.

Net als dit jaar in de Tour de France werden er drie etappes op Deens grondgebied gereden. De proloog werd gewonnen door Taylor Phinney, terwijl Mark Cavendish en Matthew Goss wonnen in de etappes nadien.

In 2011 werd Cavendish ook wereldkampioen in Kopenhagen. De Brit heeft dan ook goede herinneringen aan Denemarken, maar hij is er dit jaar niet bij in de Tour de France omdat zijn ploeg kiest voor sprinter Fabio Jakobsen.

Trivia

De finish van de tijdrit is getrokken naast de Radhuspladsen, het centrale plein van Kopenhagen. In eerste instantie was het ontwerp van de Radhuspladsen gebaseerd op Piazza del Campo in Siena. Juist ja, bekend als finishplaats van de Strade Bianche.

Waar wielerliefhebbers wegdromen als ze denken aan dat Italiaanse plein, daar waren de Denen minder te spreken over het ontwerp. In 1995 en 1996 werd de Radhuspladsen onder handen genomen en kreeg het een nieuwe uitstraling.

Het plein wordt voornamelijk gebruikt voor grote evenementen, zoals de start van de Tour de France. Maar er zijn ook verwijzingen te vinden naar de geschiedenis van Denemarken.

Zo staat er een standbeeld van de Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen en is er een verwijzing te vinden naar de eerste oorlog tussen Duitsland en Denemarken, die duurde van 1848 tot en met 1851. De Radhuspladsen geldt ook als duurste straat in de Deense variant van Monopoly.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van der Poel en co naar The Big Apple? New York krijgt profkoers in 2024!

In Zwift kun je al een poosje door New York rijden over een behoorlijk...

‘Roglic heeft 3-jarig contract getekend aan 6 miljoen euro per jaar bij WorldTour-ploeg’

Enkele ploegen die worden genoemd als nieuwe bestemming: Movistar, Lidl-Trek, INEOS Grenadiers, Israel-Premier Tech,...

Laporte wil EK-trui nog drie keer tonen in 2023: ‘Parijs-Tours is een koers die me goed moet liggen’

De Fransman van Jumbo-Visma kent al een geweldig jaar met zeges in Gent-Wevelgem, Dwars...

‘Plek voor maar vijf tot zeven renners van Soudal Quick-Step in fusieploeg Jumbo-Visma’

Wij maakten zelf al een selectie van dertig (het maximum dat een WorldTour-ploeg onder...

Meer zoals dit

Interview | Sepp Kuss: ‘Ik word nog regelmatig herinnerd aan het tijdperk Armstrong’

Sepp Kuss gaat vandaag de Vuelta winnen. Het is de vraag of hij daarmee...

Eerste details over parkoers Tour de France 2024 onthuld

Op 25 oktober wordt in Parijs het volledige parkoers van de Tour de France...

🎥 Emoties lopen hoog op bij Annemiek van Vleuten: ‘Ik voelde me ziekjes worden op Tourmalet’

Er stond in deze Ronde van Frankrijk geen maat op Demi Vollering. De kopvrouw...