HomeAchtergrondVlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: 'Die Hollanders, ge...

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De Belgische wielerlegende Rik van Looy ziet Wout van Aert liever bij een Belgische ploeg als QuickStep rijden. Hij is kritisch (en heeft als plaatsgenoot van Van Aert nog wat inside information over de knieblessure..)

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert uit Herentals. Reden voor Het Nieuwsblad voor een groot interview met de tweevoudig wereldkampioen en meervoudig winnaar van De Ronde en Roubaix – en hij sleepte ook nog een vracht aan etappes in de drie grote rondes binnen.

In het interview gaat de Belg in op het ouder worden en het verlies van z’n vrouw, maar doet hij ook enkele saillante uitspraken over z’n plaatsgenoot.

Zo ziet hij wel verschillen tussen zijn manier van koersen en die van hemzelf. “Ik had een andere manier van koersen. Aanvallender. Té aanvallend. Ik dacht altijd: ik ben de beste, ik zal de rest er maar afrijden. Soms lukte dat, meestal niet. Terwijl ik wel de rapste aan de streep was. Nu besef ik dat. Ik ben content met wat ik gewonnen heb, maar het had nog meer kunnen zijn.”

Het meest kritisch is hij echter op de ploegkeuze van Van Aert. De wielerveteraan blijkt niet bepaald een fan te zijn van Nederlanders en Jumbo-Visma als hij over de groene kansen voor d’n Wout komt te spreken..

“Met die ploeg? Ik wil het nog zien. Niets ten nadele van Van Aert. Maar in zijn ploeg zitten twee coureurs die de Ronde van Frankrijk kunnen winnen en die ook beschermd moeten worden. Hoeveel man gaat Van Aert overhouden om hem te meneren in de sprint? Er zal niet te veel moeten gebeuren… Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van.”

Van Looy heeft bovendien nog wat inside information over de knieblessure. “Zoals vorige week toen hij het BK niet mocht rijden. Die Hollandse manager gaf daar een uitleg precies of Van Aert zijn been zou er afvallen, maar intussen stond hij hier in Herentals bij de Wellens (zaak in herenkleding, red.) wel een kostuum te passen.”

Zo werkt het niet volgens de Belg. “Dat kan niet, hè? Voor mij zit Van Aert in de verkeerde ploeg. Zet hem bij Quick-Step en het zou wat anders zijn. Dáár kunnen ze meneren. Iedereen zit te foefelen als de sprint eraan komt, behalve Quick-Step. Tot de laatste kilometer daar is, dan zijn ze met zessen.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Jumbo-Visma bereidt ploegentijdrit voor op militair vliegveld

Prestige. Eergevoel. Na de fantastische Tour de France van Jumbo-Visma wil de Nederlandse ploeg...

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Meer zoals dit

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Opa Lotte Kopecky: ‘Denk niet dat ze ooit al een disco van binnen heeft gezien’

Lotte Kopecky kende na een schitterend voorjaar met onder andere winst in de de...