HomeTour de FranceTour | De grens over! Alles wat je moet weten over etappe...

Tour | De grens over! Alles wat je moet weten over etappe 8: Lausanne-Dole

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Die ene lach van Wout van Aert en Mathieu van der Poel was kenmerkend voor de enerverende eerste Tourweek van vorig jaar. Jarenlang troffen ze elkaar in Belgische plaatsen als Gavere, Boom en Zonhoven, maar nu op het hoogste podium van de Tour de France zorgden zij ervoor dat de zevende etappe in brand werd gestoken.

Van der Poel koos ervoor om in de gele trui mee te gaan in de vroege vlucht. En ja, dan kon Van Aert niet achterblijven. Vandaag weer zo’n rit? Het kan werkelijk alle kanten op.

Het kan voor de klassementsmannen zijn, maar net zo goed voor de sterk klimmende ‘klassiekerrenners.’ Eén ding is zeker: het zal een groot gevecht zijn om in de vlucht van de dag te raken. Kijk niet gek op als ook Van Aert en Van der Poel zich weer in de debatten mengen vroeg in de koers.

Het loopt heel de dag een beetje op en af en de renners komen via een soort viertrapsraket op het hoogste punt van de dag. Dat hoogste punt ligt echter op meer dan veertig kilometer van de meet. Na een lange afdaling en een vlak stuk van zo’n twintig kilometer volgt het laatste obstakel.

De finish in het Zwitserse Lausanne is getrokken op een klimmetje van 4,9 kilometer aan 4,5 procent. Wederom een ideale mogelijkheid voor renners als Van der Poel en Van Aert om een etappe te winnen.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de finale

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.28 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.53 uur binnen.

Wielerhistorie

De laatste Tourfinish in Lausanne was er eentje om nooit te vergeten. Vanuit Nederlands oogpunt vanwege de ritzege van Erik Dekker, die daarmee zijn hattrick die Tour vervolledigde. Vanuit internationaal oogpunt doordat Marco Pantani die dag besloot om niet meer van start te gaan.

Twee dagen eerder had hij nog gezegevierd in Courchevel, maar voor de zeventiende rit besloot hij op te geven. De persconferentie in een hotel in Lausanne was het laatste optreden van de Italiaan in de Tour de France. Dan de etappe zelf. Met Marc Lotz en Max van Heeswijk maakten twee Nederlanders deel uit van de vroege vlucht, maar uiteindelijk stal Dekker wederom de show.

Na een solozege uit de vroege vlucht naar Villeneuve-sur-Lot en een sprint-àdeux-zege met Santiago Botero in Revel, volgde daar de hattrick in Lausanne. En weer op een andere manier, want na een duo-aanval met Mario Aerts in de absolute slotfase wist hij het aanstormende peloton slechts een metertje af te houden. Dekker bleef Erik Zabel en Fred Rodriguez voor.

“Ik had gedacht dat ik nog een kans zou krijgen deze Tour de France, maar op zo’n manier… Dit overvalt me echt”, vertelde hij toen na afloop. Dat de vormpiek van 2000 niet over was na de Tour de France bewees Dekker in de maanden erna. Na de Tour won hij achtereenvolgens de Clásica San Sebastián, het NK tijdrijden en de Ronde van Nederland.

Trivia

De finish aan het Meer van Genève zal ongetwijfeld weer prachtige beelden opleveren. Het meer wordt aan weerzijden ingeklemd door het Jura-gebergte en de Alpen. Het Meer van Genève heeft een oppervlakte van 584 vierkante meter en het diepste punt is 310 meter diep.

Het meer is het baken van het gebied dat ook wel bekendstaat als de Zwitserse Rivièra, vernoemd naar de kuststrook langs de Ligurische Zee. De Zwitserse Rivièra loopt van Genève naar Montreux.

Het is een gebied van pracht en praal. Om de hoek van Lausanne ligt het wijngebied Lavaux waar de fijnproever van de beste wijnen kan genieten. Door het milde klimaat is dit gebied van Zwitserland ideaal voor de productie van de alcoholische drank.

Niet gek dat de sportbobo’s van onder meer het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hun uitvalsbasis in Lausanne hebben gevonden. In de brochures wordt gerept van een landschap dat is weggenomen uit een ansichtkaart.

Je zou de renners bijna een rustdag gunnen, zodat ze met een lokaal wijntje kunnen genieten van de vergezichten. De rustdag laat echter nog een dag op zich wachten.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Tour de France: alle cijfers, data & feiten

Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van...

Annemiek van Vleuten over SD Worx: ‘Hoogst onsympathiek’

Annemiek van Vleuten beleefde in de laatste etappe van de Tour de France Femmes...