Van Aert zit twee keer ingesloten, maar sprint alsnog met gemak naar de zege

Wout van Aert heeft zijn tweede dagzege geboekt in de Tour de France. Alles ging mis in de sprint, maar hij kende uiteindelijk geen tegenstand.

Tour de France 2022 stage 8

De rit naar het Zwitserse Lausanne beloofde een interessante beginfase te krijgen. Die kwam er, want veel renners wilden meezitten in de vlucht van de dag. Uiteindelijk ontsnapten er drie renners: Frederik Frison, Mattia Cattaneo en Fred Wright. Door een zware valpartij, waarbij onder anderen Nairo Quintana en David Gaudu betrokken waren, zat de schrik van het peloton er ineens in.

Daardoor ging het peloton op slot en kregen de drie de zegen van het peloton. De middenfase was behoorlijk heuvelachtig en op een van die stukken heuvelop vloog Frison er vooraan af. De andere twee gingen met nog vijftig kilometer te gaan eraan beginnen en door de gunstige wind vlogen ze richting Lausanne. Toch waren ze niet opgewassen tegen de achtervolgende ploegen, mede door het berewerk van Nathan Van Hooydonck op kop van het peloton.

Cattaneo en Wright hielden het nog zeer lang vol, en die laatste ging tegen het einde nog in zich eentje verder, maar ook de Brit was er op ruim drie kilometer van de meet aan voor de moeite. Dan wachtte er nog een klimmetje van zo'n vijf kilometer. In de aanloop liet onder andere Mathieu van der Poel zich zien met een flinke beurt op kop in dienst van Philipsen. Zodoende begon de sprinter goed gepositioneerd aan de slotklim.

Het tempo op het klimmetje lag door het werk van BORA-hansgrohe zeer hoog en daardoor kon Philipsen niet mee met de besten. Van Aert was wel mee en zat ideaal, waardoor de winnaar wel bekend leek. Al kwam hij op een gegeven moment enigszins ingesloten te zitten. Matthews had wel vrij baan, maar de Australiër was in de verste verte geen partij voor Van Aert toen hij kon gaan sprinten. Met speels gemak werd hij nog voorbijgereden. Pogacar werd derde en pakte zodoende extra bonificatieseconden.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022