Tour | Montee Jalabert! Alles wat je moet weten over etappe 14: Saint Etienne-Mende

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

“Het is waarschijnlijk dat we in de etappe naar Mende strijd gaan zien op twee fronten: de eerste tussen renners in de kopgroep en de tweede tussen de favorieten voor het algemeen klassement.” Christian Prudhomme denkt dat de 195 kilometer tussen Saint-Étienne en Mende er eentje gaat zijn voor de vrijbuiters.

En afgaande op het profiel is dat ook het meest logische scenario voor de veertiende etappe, want het gaat vrijwel de gehele rit op en af en daardoor wordt het moeilijk te controleren.

Eén ding is zeker: veel renners denken kans te maken vanuit een kopgroep en het zal dan ook een groot gevecht zijn om in de goede vlucht te raken. De finale loopt via de Col de Charpal (4,7 kilometer aan 5,1 procent) via een lange afdaling naar de voet van de Montee Jalabert, die officieel de Cote de la Croix Neuve heet.

Een klim van drie kilometer aan 10,2 procent. Op de top moeten de renners nog anderhalve kilometer overbruggen naar de meet. De laatste winnaars in Mende waren Joaquín Rodríguez, Stephen Cummings en Omar Fraile.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de slotkilometers

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 17.05 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.34 uur binnen.

Wielerhistorie

De slotklim van de veertiende etappe mag dan officieel de Côte de la Croix Neuve zijn, maar in de volksmond staat de helling in het departement Lozère dus vooral bekend als de Montée Laurent Jalabert.

Nee, niet omdat de tweevoudig-winnaar van de Vuelta a España geboren is in Mende. Hij kwam een ruime tweehonderd kilometer verderop ter wereld in het plaatsje Mazamet. Ex-prof Christophe Laurent – tweevoudig-deelnemer aan de Tour de France – komt overigens wel uit Mende. Maar in tegenstelling tot Jalabert won hij nooit op de klim die hij op training ongetwijfeld honderden keren is opgereden.

In 1995 werd de klim naar Mende voor heteerst opgenomen op het Tour-parkoers. Op dat moment was Jalabert al geëvolueerd van goede sprinter naar een kanshebber op de eindzege in een grote ronde. Al kwam hij in eigen land nooit dicht bij een eindoverwinning.

De rit naar Mende in 1995 was de tweede dagzege uit zijn loopbaan in de grootste koers ter wereld. Dansend op de pedalen vloog de Franse lieveling omhoog. Weg van medevluchters als Massimo Botenza en Melchor Mauri. Na zijn loopbaan werd Jalabert commentator op de Franse televisie, maar daarmee stopte hij nadat hij in 2013 in verband werd gebracht met het gebruik van EPO tijdens de Tour de France van 1998.

Trivia

In de wielerwereld mag Mende dan vooral bekendstaan door dat steile heuveltje waar de Tour de France vaak overheen wordt gestuurd, maar qua eten en drinken is de Croquant de Mende een kenmerkend product voor deze streek.

De Croquant de Mende is een langwerpig koekje met amandelen en hazelnoten. Daarnaast bestaat het koekje dat vaak gebruikt wordt als tussendoortje of voor na het eten uit meel, suiker, melkcrème, vanille en gist. Wie eens in Mende is, moet deze lekkernij beslist proberen.

Het recept van de Croquant de Mende wordt van generatie op generatie doorgegeven, want het maken van het tussendoortje is al een eeuwenoude traditie van de voormalige-regio Languedoc. De amandelen die gebruikt worden, komen uit de Gorges du Tarn.

Dat is een kloof een uurtje ten zuiden van Mende. De hazelnoten worden verbouwd in Margeride, dat weer een uurtje ten noorden van Mende ligt. De lekkernij zal hoogstwaarschijnlijk aan de neus van de renners voorbijgaan.

Tour de France
  • Beeld: ASO