Chris Horner: 'Van Aert zijn aanwezigheid helpt Jumbo-Visma niet in de strijd om geel'

Wout van Aert vertelde zelf meer dan genoeg kansen te krijgen bij Team Jumbo-Visma, maar niet iedereen vindt dat groen en geel samengaan.

Tour de France 2022 stage 10

Chris Horner, ex-winnaar van de Vuelta a España en tegenwoordig analist met een YouTube-account met zo'n 60.000 abonnees, analyseert iedere Tour de France-etappe en hij ziet de belangen bij Team Jumbo-Visma botsen. "Wout van Aert kostte z'n ploeg het eerste deel van de Tour voortdurend energie. In rit twee moesten ze hem bijvoorbeeld in een goede positie houden voor de sprint."

En Horner komt met nog meer voorbeelden. Of ze nu steekhoudend zijn of niet. "Ook in aanloop naar de tussensprints moet de ploeg steevast werken. Dat zou niet het geval geweest zijn als ze pakweg Rohan Dennis hadden geselecteerd in plaats van Van Aert. Hij is een zekerheid op ritzeges en ook de sponsors zijn ongetwijfeld dol op hem, want hij rijdt de hele tijd in beeld. Maar zijn aanwezigheid helpt Jumbo-Visma niet in de strijd om de gele trui."

Om zijn woorden nog meer kracht bij te zetten haalt de Amerikaan etappe 4 en 5 aan. "Van Aert wint weliswaar op indrukwekkende wijze. Op de laatste klim slaagt Jumbo-Visma erin om Pogacar los te rijden, maar Van Aert gaat er dan alleen vandoor. Als hij Vingegaard had meegenomen, dan had die misschien 15 seconden winst kunnen pakken. Plus de bonificatieseconden. Dat had een belangrijk moment kunnen zijn."

Kasseien

Horner is bijzonder kritisch, want zelfs tijdens de kasseienrit raakte hij niet overtuigd van Van Aert de helper. De Belg reed daar toch kilometerslang op kop om het klassement van Vingegaard te redden. Dat lukte wonder boven wonder en de Deen verloor slechts elf seconden op Pogacar, nadat hij met pech kreeg af te rekenen. "Van Aert wilde daar zelf winnen en dacht te weinig in functie van de ploeg."
Het zou zomaar het verschil kunnen maken tussen de eerste en tweede plek in Parijs, stelt Horner. "Vingegaard volgt nu op 39 seconden. Verschillende acties van Jumbo-Visma hebben hun klassementsmannen heel wat tijd gekost en daarom denk ik dat Vingegaard nu in de gele trui had gestaan als Van Aert niet op deze manier had gereden. Met Rohan Dennis in dienst had de wereld er anders uitgezien voor de Deen. Dan hadden we die spectaculaire versnelling van Van Aert niet gezien, maar welk verschil had dat gemaakt? Van Aert heeft toch niet gewacht."
Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022