Parkoers
Slechts 130 kilometer telt de eerste rit in de Pyreneeën. Haast een zekerheid op spektakel. Te beginnen met de Col d’Aspin (12 kilometer aan 6,5 procent). Na een korte afdaling volgt de Hourquette d’Ancizan (8,6 kilometer aan 5,1 procent).
Na een afdaling en kort stuk door een vallei kan het hoofdgerecht van de dag echt beginnen. De Col d’Azet-Val Louron (8,5 kilometer aan 7,7 procent) kan door Tadej Pogačar al gebruikt worden als springplank naar de slotklim, maar bij veel renners zal de weg naar Peyragudes vooral angst inboezemen.
De klim dicht bij de grens met Spanje is acht kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8 procent. De laatste twee kilometer zijn loodzwaar met een uiterste piek van zestien procent. De weg gaat vooral steil omhoog als de renners het regionale vliegveld in Peyragudes passeren.
Zeker in de laatste zeshonderd meter kun je nog de nodige tijd verliezen als je jezelf opblaast. De laatste zeshonderd meter stijgen aan 10,8 procent. In 2017 eindigde de Tour de France voor de laatste keer in Peyragudes. Dat jaar ging de ritzege naar Romain Bardet en kende Chris Froome een van zijn weinige zwakke momenten in de jaren die hij heerste in Frankrijk.
Profiel
Profiel van de slotklim
Tijd & TV
Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of de NOS. De finish wordt vandaag volgens het snelste tijdschema om 16.50 uur verwacht. Volgens het traagste tijdschema zijn de renners om 17.14 uur binnen.
Wielerhistorie
Met Richie Porte, Philippe Gilbert en Alejandro Valverde stoppen eind 2022 drie renners die de voorbije 15 jaar hebben gekleurd. En dan vooral Gilbert en Valverde natuurlijk.
De Spanjaard was in 2003 en 2004 al bij de eerste vijf geëindigd in de Vuelta a España, maar bij het grote publiek brak hij pas echt door toen hij in 2005 een etappe wist te winnen door de ongenaakbaar geachte Lance Armstrong erop te leggen in Courchevel.
Het was het beginstuk van een uitgebreide historie die Valverde met de Tour de France heeft. Een historie die niet groter meer gaat worden, want de nummer drie van de Tour de France 2015 zal dit jaar niet aan de start verschijnen in Kopenhagen.
Valverde won in totaal vier etappes inde grootste koers ter wereld. In 2005 dus de eerste. Drie jaar later won hij twee ritten, waaronder de openingsrit die hem de gele trui opleverde. In 2010 en 2011 stond Valverde aan de kant met een schorsing vanwege het vermeende gebruik van bloeddoping.
In 2012 kwam hij terug in de Tour de France en dat deed hij met overtuiging. In de rit naar Peyragudes – waar de finish voor de eerste keer getrokken was – bleef hij het Team Sky-duo Chris Froome en Bradley Wiggins voor. Het was ook de rit waar Froome wegreed van zijn kopman vooraleer hij werd teruggefloten.
Meerdere keren keek hij demonstratief om. Wiggins vertelde later dat hij overwoog om na die desbetreffende etappe uit de Tour de France te stappen.
Trivia
Het mag wellicht wat verwarrend zijn, maar de regio Occitanie is anders dan de streek Occitanië. De regio is de helft zo klein als de streek. Occitanië is de streek die het gehele zuiden van Frankrijk betreft. De mensen in deze streek zijn uiterst trots op hun regionale wortels.
Zo begrijpt zestig procent van de mensen nog iets van de Occitaanse taal en kan zo’n twintig procent van de mensen het zelfs nog spreken. Het Occitaans heeft meer overeenkomsten met het Spaans en Italiaans dan met het Frans.
Wat zijn de andere gewoontes en kenmerken van Occitanië? Te beginnen met de roodgele vlag. De vlag is al honderden jaren oud en zeker op het platteland hangen mensen ‘m vaak buiten om hun trots op de streek te laten zien. Occitanië heeft ook een eigen nationale
voetbalploeg, maar ze zijn logischerwijs uitgesloten van deelname aan EK’s of WK’s. Wat betreft de keuken is Cassoulet het bekendste gerecht van Occitanië. Dit gerecht komt uit de buurt van Toulouse en wordt vooral in de winter gegeten. Deze regionale specialiteit is gebaseerd op witte bonen en vlees.
- Beeld: ASO