Tankink over Vingegaard: 'Ik weet niet of ik het zou durven om met deze voorsprong naar de tijdrit te trekken'

Vingegaard heeft nog geen krimp gegeven sinds hij in de gele trui rijdt. Met de rit naar Hautacam en de tijdrit wachten er nog twee zware dagen.

Tour de France 2022 stage 17

Bram Tankink vertelde in Vive le Vélo dat hij echter zo zeker nog niet is van de eindzege van de Deen van Team Jumbo-Visma. "In 2019 won hij de koninginnenrit in de Ronde van Polen en hij leek de eindzege binnen te halen, maar daags nadien kon hij niet meer eten van de stress en zakte hij door het ijs."

In die drie jaar heeft Vingegaard mentaal desondanks een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Hij heeft nog geen krimp gegeven sinds hij in het geel rijdt. Bewust pakt hij het dag voor dag aan. "Nu lijkt hij enorm koelbloedig, maar dat zou het enige kunnen zijn waardoor hij toch nog in de problemen komt. Al ziet dat er op dit moment niet zo naar uit."

Toch raadt de ex-prof aan om zelf ook nog even te steken naar Hautacam als de benen dat toelaten. "Op dit moment heeft hij 2'18" voorsprong in de tijdrit. Er mag met die voorsprong echt niets gebeuren in de rit naar Hautacam of in die bijzonder lange tijdrit. Ooit verloor podiumkandidaat Michael Rasmussen 7 minuten in een tijdrit terwijl dat niet in de lijn der verwachtingen lag. Dat was overigens ook het geval in 2020 toen Roglic het geel nog verspeelde aan Pogacar."

Het is nog een open wond bij de Nederlandse ploeg. "Ik weet niet of ik het zou aandurven om met die voorsprong naar de tijdrit te trekken. Als drager van het geel moet je het altijd proberen af te maken. Ik denk ook niet dat Vingegaard kon wegrijden bij Pogacar vandaag. Achteraf hoorde je toch vooral dat Jumbo-Visma heel blij was met het consolideren van de voorsprong. Ik verwacht echt nog een laatste spannende etappe in de Pyreneeën."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022