Andermaal Jumbo-Visma-dag in Tour: Van Aert verslaat eindwinnaar Vingegaard in tijdrit

Andermaal was het Team Jumbo-Visma-dag in de Tour de France. Wout van Aert won de tijdrit voor Jonas Vingegaard.

Tour de France 2022 stage 20 ITT

Een van de eerste renners die een goede tijd neerzetten, was Mikkel Bjerg. Maar de Deen werd al snel van de tabellen geveegd door Filippo Ganna. De wereldkampioen tijdrijden deed 48 minuten en 41 seconden over de 40,7 kilometer naar Rocamadour. De Italiaan werd wel bedreigd door Bauke Mollema, die onder de tijd van Ganna dook bij het eerste tussenpunt.

Mollema verloor iets van zijn pluimen in het vervolg en zou uiteindelijk zesde worden. Wie (uiteraard) ook goed onderweg was: Wout van Aert. De Belg was op elk tussenpunt sneller dan Ganna en degradeerde de tijd van Ganna aan de meet. De kopman van Team Jumbo-Visma was liefst 42 seconden sneller. Voor Van Aert was het wachten vervolgens op klassementsmannen Thomas, Pogacar en Vingegaard.

Bij het eerste tussenpunt benaderden zij alle drie de tijd van Van Aert, maar waar Pogacar en Thomas inleverden, was Vingegaard op de volgende twee tussenpunten ook sneller dan zijn ploegmaat (op het derde tussenpunt was Vingegaard één seconde sneller). Pogacar verloor serieus tijd, maar ook Thomas wist te blijven meespelen voor de dagzege.

Met nog twee lastige klimmetjes op het einde viel er nog een en ander goed te maken tegen het einde van de tijdrit. Van Aert had echter duidelijk het meeste over op de klimmetjes, want Thomas, Pogacar en Vingegaard gaven uiteindelijk nog best veel toe op de Vlaming.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022