Gio Lippens: 'Niveauverschil in vrouwenpeloton oorzaak voor valpartijen'

Het valt NOS-analist Gio Lippens op dat er veel grote valpartijen gebeuren in deze Tour de France voor vrouwen. Lippens legt de vinger op de zere plek.

Tour de France women (2.WWT) - stage 5

"Zo'n grote valpartij zie je zelden en is het gevolg van een gebrek aan concentratie", zegt Lippens op Radio1. "Het heeft ook met de lengte van de etappe te maken. Het gebeurt bij de mannen ook wel eens dat op momenten dat je het niet verwacht de zwaarste valpartijen plaatsvinden."

Lippens legt uit waarom er in zijn ogen zoveel wordt gevallen. "Dat heeft ook een beetje te maken met het enorme niveauverschil in het peloton. In het mannenpeloton is iedereen fullprof. Die doen niets anders dan op de fiets zitten. Die zijn dus stuurvast. In het vrouwenpeloton heb je een absolute top van zo'n 20 a 30 rensters. Daarachter zit een subtop die ook heel behoorlijk fietst, maar er rijden ook rensters mee die heel weinig koerservaring hebben en minder stuurvast zijn."

"Het peloton moet toch gevuld worden en dat betekent dat er af en toe brokkenpiloten tussen zitten. Er zijn 144 rensters van start gegaan in Parijs en daar zit een behoorlijk aantal bij dat veel te diep moet gaan om het hoge tempo bij te benen."

Vrouwen
  • - Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022