Mannelijke masseur in vrouwenpeloton: 'Gaat er veel gemoedelijker aan toe'

Volgens deze masseur gaat het er anders aan toe in het vrouwenpeloton, en moet hij met andere dingen rekening houden (deur altijd open). Ook het masseren zelf is anders. Een kijkje in de keuken..

WomenÕs Tour of Britain 2022 stage-6

Er zijn natuurlijk genoeg overeenkomsten tussen het mannen- en vrouwenpeloton, maar als je inzoomt en bijvoorbeeld met een masseur aan tafel gaat zitten die in beide pelotons werkte, dan zijn er toch ook veel verschillen.

Het Nieuwsblad sprak daarom met Bart Verholen, een freelance masseur die deze Tour de France Femmes werkzaam is bij Le Col-Wahoo, de ploeg waar onder andere de Nederlandse Maike van der Duin bij fietst.

Hij weet dus als geen ander hoe het eraan toegaat in het vrouwen- én mannenpeloton. Du hij kan ook de vergelijking tussen de twee maken. Verholen heeft een voorkeur voor de vrouwen.

"Het gaat er veel gemoedelijker aan toe, zoals in een familie. Je vertoeft in een kleiner milieu. Iedereen kent iedereen en helpt ook iedereen als het moet. Bij de mannen gaat het er veel competitiever aan toe. Ik voel hier ook meer dankbaarheid voor mijn job. Ik hoor dat je bij de mannen meer een knechtje bent."

Het masseren zelf is ook anders. "Vrouwen hebben minder spiermassa. Je bent sneller klaar. Al zijn er uitzonderingen. Ik heb in de Giro voor SD Worx gewerkt en de benen van de explosieve Lotte Kopecky zijn dynamietstaven. Er zijn mannelijke klimmers waar je veel minder werk aan hebt."

Gevoeligheden

Natuurlijk moet hij wel rekening houden met wat gevoeligheden. "Ze houden hun ondergoed aan en alles wordt goed afgedekt. Als ze zich willen omkleden, ga ik even de kamer uit. We moeten ervoor zorgen dat de meisjes zich op hun gemak voelen."

"Daarom proberen we ook te vermijden dat ze alleen in een kamer zijn met een man. En als dat toch het geval is, staat de deur wagenwijd open. Het is ook een kwestie van vertrouwen opbouwen."

Geen categorie
  • Photo: Alex Whitehead/SW/Pics/Cor Vos © 2022