Na meer dan 3300 kilometer in 21 etappes is de Tour de France van dit jaar officieel voorbij. Nu is er genoeg tijd om nieuwe bookmakers te ontdekken die volgend jaar weer weddenschappen op het grootste evenement in de wielersport zullen accepteren. Een gokje wagen dit jaar had immers de moeite waard kunnen zijn. In 2022 was de overwinning van Vingegaard niet alleen een grote verrassing, maar ook het einde van de winning streak van wonderkind Tadej Pogacar.
De Deense triomf
De laatste keer dat de Denen een Tour de France-winnaar vierden, in 1996, was Jonas Vingegaard nog niet eens geboren. Maar deze zomer lijkt de 25-jarige iets onmogelijks te hebben bereikt. Hij wist immers de zegetocht van wonderkind Tadej Pogacar te stoppen en zorgde zo voor heel wat opschudding in de wielersport. Daarbij kon de rijder van Team Jumbo-Visma echter van een paar voordelen profiteren.
Vooral de teleurstellende prestaties van grote landen als Frankrijk en Duitsland hadden een invloed op de competitie. De vele uitvallers in Team UAE Emirates zorgden er ook voor dat Tadej Pogacar grotendeels niet in optimale omstandigheden kon racen. Daarbij kwam nog het steeds groeiende aantal toeschouwers.
Dit jaar hebben miljoenen mensen de races live gevolgd, zowel op het circuit als op hun tv-toestel thuis. Media en TV-stations uit heel Europa berichtten over de groeiende deelname van toeschouwers. Veel neutrale fans kozen misschien een beetje de kant van Vingegaard nadat Pogacar al twee toernooien op rij had gewonnen.
Beslissing in de 20e etappe
Jonas Vingegaard begon nogal voorzichtig aan de Tour de France. Ten laatste nadat ongeveer 10 van de in totaal 21 etappes waren afgelegd, hadden de meeste Denen echter serieuze hoop op de overwinning van hun landgenoot. Daarna was het een close race, maar Vingegaard wist steeds zijn neus vooraan te houden. Ondanks tussentijdse ritzeges van Pogacar stond Vingegaard in het laatste derde deel van de Tour de France bovenaan in het algemeen klassement.
Ondanks de constante voorsprong van Vingegaard in het algemeen klassement, bleef de beslissing over de winnaar open tot de 20e etappe. Eén moment in het bijzonder veroorzaakte grote schrik onder de Deense fans. In de strijd om de overwinning in de tijdrit kwam Vingegaard bijna ten val nadat hij zijn positie in een afdaling verkeerd had ingeschat. Uiteindelijk kon hij echter als tweede finishen achter zijn teamgenoot van Aert van Jumbo-Visma. Aangezien Pogacar slechts als derde eindigde, was hij zo goed als zeker van het winnen van de Tour de France.
De dubbele overwinning van Jumbo-Visma teamgenoten Wout van Aert en Jonas Vingegaard was het beslissende puzzelstukje voor de eindzege van de Deense renner. De traditioneel gereserveerde laatste race verloor daardoor nog meer aan belang. Vanuit het oogpunt van Vingegaard was het nu immers alleen nog van cruciaal belang om de eindstreep te halen.
Samen op naar de overwinning
Hoewel er in de eerste kilometers van de 21e etappe geen sportieve strijd te verwachten valt, reden de renners door een grote menigte toeschouwers. Terwijl vooraan de winnaarsfoto's van de tricotdragers werden genomen, deden de andere deelnemers verder naar achteren het relatief rustig aan.
De gezamenlijke aankomst van de Jumbo-Visma-renners was ook prachtig om te zien. Vijf van hen kwamen samen over de eindstreep, Vingegaard natuurlijk in het midden. Toen het vooraf wat rustiger was, namen ze zelfs de tijd om samen op de overwinning van Vingegaard te toosten.
In de eindsprint voor de betrekkelijk betekenisloze ritzege daarentegen was er opnieuw veel spanning. Kort voor de finish leek het erop dat Dylan Groenewegen de race kon winnen. De Noor Alexander Kristoff sprintte , maar hij werd uiteindelijk slechts derde.
Eerst was Jasper Philipsen, die profiteerde van een groot gat op de rechterbaan. Terwijl de groep aan de linkerkant in de slipstream reed, kon hij met een sensationele sprint aan de rechterkant wegrijden. De Belg kon zo zijn tweede ritzege in de Tour de France van dit jaar vieren.
Weer een incident met onoplettende fans
De Tour de France van vorig jaar begon met een bijzonder zware valpartij. Nadat een toeschouwer een affiche op de weg hield, vielen verschillende renners. Dit jaar was er weer een onaangenaam incident tussen renners en fans. Tijdens de vijfde etappe kwam een andere renner ten val nadat een toeschouwer onvoorzichtig was geweest.
De fan keek achter een passerende atleet en lette niet op het feit dat Daniel Oss van achteren naderde. Het resultaat was een ernstige botsing waarbij een andere rijder op de grond viel. Voor Daniel Oss eindigde de Tour de France voortijdig door verschillende botbreuken.
Daarom moet, vanuit het standpunt van de officiële, zo spoedig mogelijk een concept worden ontwikkeld om dit soort ongevallen in de toekomst te kunnen vermijden. Steeds vaker zijn onvoorzichtige fans verantwoordelijk voor ongelukken van wielrenners in de Tour de France. De gevaarlijke wielersport heeft toch al genoeg risicopotentieel, want zelfs zonder de invloed van de waaiers waren er alleen al in de vijfde etappe verschillende valpartijen.
Vooral het team Jumbo-Visma, dat aan het eind zegevierde, had te kampen met enkele problemen tijdens de vijfde etappe. Op sommige momenten werd het zelfs zo chaotisch dat de collega's van het team verschillende keren na elkaar van fiets moesten wisselen. Zelfs daarbuiten hadden sommige renners te kampen met de valkuilen van het parcours, dat op veel plaatsen uit kasseien bestond.
Hoe de renners het er in de Tour de France vanaf brachten
Terwijl het bergklassement werd gewonnen door Jonas Vingegaard, gaat het sprintklassement dit jaar naar Wout van Aert. Beide winnaars zijn leden van het Jumbo-Visma team. Het tijdklassement van de ploegen werd gewonnen door de Ineos Grenadiers. Met een voorsprong van ongeveer 40 minuten volgt Groupama - FDJ op de tweede plaats en Jumbo-Visma op de derde.
Overigens kan de winnaar van de eerste plaats in het algemeen klassement zich verheugen op een prijzengeld van 500.000 euro. De tweede en derde plaats kunnen ook een bedrag met zes cijfers tegemoet zien. Het prijzengeld in de individuele klassementen is daarentegen wel te overzien. Het puntenklassement en het bergklassement ontvangen elk 25.000 euro, het jongerenklassement 20.000 euro.
Kort na het einde van de Tour de France 2022 verspreidde zich ook onaangenaam nieuws via de media. Volgens de huidige plannen zal de laatste etappe van de Tour de France 2024 niet meer in Parijs, maar in Nice plaatsvinden. Dit zou een einde kunnen maken aan de legendarische sfeer die de laatste decennia aan het einde van de Ronde van Frankrijk in Parijs heeft geheerst. Hoewel er aan het begin van de zomer al berichten waren over mogelijke plannen, ontbreekt het nog steeds aan een officiële verklaring.
- Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022