Jakobsen over Giro-rolverdeling met zijn jonge lead-out Andresen: 'Hij is tien kilo lichter dan ik'

Fabio Jakobsen kan vandaag voor ritwinst gaan in de Giro, en heeft in de jonge Deen Tobias Lund Andresen een sterke lead-out/sprintcollega. De Hulk van Heukelum over hun rolverdeling deze ronde. 

fabio jakobsen in omhelzing met tobias lund andresen

Fabio Jakobsen kende een niet al te best voorseizoen. Onder andere in de UAE Tour, Parijs-Nice en enkele Vlaamse sprintklassiekers kwam hij niet tot winst. In de Ronde van Turkije, voor Jakobsen de laatste voorbereiding op de Giro, ging het beter. Daar boekte hij zijn eerste ritwinst.

Tien kilo lichter

Maar Jakobsen stond er toch wat in de schaduw van de revelatie van Team dsm-firmenich PostNL: Tobias Lund Andresen. De 21-jarige Deen is in eerste instantie de lead-out van Jakobsen, maar won zelf maar liefst drie ritten in Turkije. Dat gebeurde minimaal één keer omdat Jakobsen het min of meer toestond, maar Andresen was ook de man in de lastigere finales.

Jakobsen en Andresen zullen ook in de Giro op die manier te werk gaan. "Hij is tien kilo lichter dan ik, dus hij zal meer finales overleven. Als ik moet lossen, dan kan hij z'n kans pakken en mag hij laten zien wat-ie kan. Dus als de sterren goed staan, krijgt Tobias ook kansen op ritwinst", zei Jakobsen op de laatste persconferentie van de ploeg voor de Giro.

Vergelijkbaar met vorige ploeg

Voor Jakobsen is die rolverdeling prima. De lead-outs van Andresen gaan steeds beter. Hij is sterk. "Als lead-out is hij heel snel en waardevol, zeker in de pure sprints als het voor mij gaat om een hoge topsnelheid en power", vertelde de sprinter.

Volgens de oud-Nederlands kampioen is de situatie met Andresen nu vergelijkbaar met die bij zijn vorige ploeg Soudal Quick-Step. "Daar reed ik ook met renners die zelf konden winnen, Florian Sénéchal is daar een goed voorbeeld van."

"Als het mij niet lukt om in het peloton te blijven, kan Tobi opstaan. Hij is nog jong en moet zichzelf nog ontdekken, maar de ploeg moet hem óók nog ontdekken. Hij is ook echt een winnaar, dat liet hij in Turkije al zien met die drie zeges", besluit Jakobsen.

Vandaag op papier voor Jakobsen

Hoewel het vandaag in de eerste Giro-sprintkans van Novara naar Fossano de hele dag een beetje vals plat omhoog gaat (we gaan van 142 meter boven zeeniveau naar 374 meter boven zeeniveau en er op tien kilometer van de streep nog een licht hupje zit, moet het parkoers geen probleem voor Fabio Jakobsen zijn. In principe alle ballen op de Nederlander bij dsm-firmenich PostNL dus.