Uran onder de indruk: 'Van der Poel, Van Aert, Pogacar, Evenepoel... ze koersen overal en doen alles goed'

Rigoberto Uran is inmiddels een veteraan en heeft de manier van koersen de afgelopen jaren heel snel zien veranderen. Hij legt uit wat de verschillen zijn met vroeger.

Tour de France 2022 stage 3

Je hebt het niet in de gaten, maar de goedlachse Colombiaan Rigobert Uran is ondertussen al 35 jaar en mogen we dus met recht een veteraan noemen in het profpeloton. Zeker omdat de huidige wielrenners steeds jonger doorbreken.

Precies daarover heeft Uran het in een interview dat hij had met de Spaanse sportkrant Marca. Hij is onder de indruk van de jonge renners die de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond schoten en meteen voor de prijzen reden.

"Ze komen op 20-jarige leeftijd binnen en winnen de Tour. In mijn generatie brak men pas later door, zo rond de leeftijd van 28 jaar. Nu zien we echter een trend dat de jongeren steeds vroeger winnen, bijna direct zodra ze prof worden."

Anders koersen

'Tadej Pogacar, Wout van Aert, Remco Evenepoel, Mathieu van der Poel... ze koersen overal en doen alles goed. Ze zijn heel handig op de fiets. Op dit moment moet je koersen zonder bang te zijn om te vallen. Ik denk dat wij 'oudjes' een probleem hebben en dat de methode van vroeger niet meer werkt.

Momenteel moet een renner heel vaardig zijn. Je moet goed met dus handig zijn met de fiets, maar zult ook aggressief moeten koersen om te kunnen winnen. Vanaf kilometer nul is het koers en vallen ze aan! Je kunt niet meer gewoon volgen in de bergen en wat verdedigender rijden. Je moet wel meedoen."

Bonus

Ondanks de veranderde wielersport denkt Uran nog niet aan stoppen. "Ik ben een typisch iemand die geniet van de fiets, familie en vrienden... Ik heb leren leven met de ongelukken en vervelende dingen. Alles wat nu nog komt, is bonus voor mij. Ik geniet echt van wat ik doe en blijf voorlopig hard werken om er te staan."

Uran is einde contract bij EF Education-EasyPost en er is ook nog geen verlenging aangekondigd. Maar de ploeg van Jonathan Vaughters wacht wel vaker wat langer met het aankodigen van verlengingen terwijl alles al in kannen en kruiken is.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022