Vuelta | Alto de Amerongen! Alles wat je moet weten over etappe 2: Den Bosch-Utrecht

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De tweede etappe door Nederland is haast logischerwijs een kolfje naar de hand van sprinters, die begin juli veelal nog niet zijn bevestigd voor de Vuelta a España. Enkel Jordi Meeus, Gerben Thijssen en Pascal Ackermann stonden toen op de startlijst.

In de rit van Den Bosch naar Utrecht worden ook de eerste bergpunten uitgedeeld. Op de Amerongse Berg welteverstaan. Een makkie voor redelijk getrainde recreanten, laat staat voor profrenners. De rest van de etappe is vlak en de finish in Utrecht is dan ook een uitgelezen kans om meteen toe te slaan voor de snelle mannen.

Al denkt Escartín dat er nog hinder van de wind kan komen. “De nabijheid van de zee kan sterke wind veroorzaken en zorgen voor een onvoorspelbare etappe.” Misschien moet men Escartín nog even uitleggen dat Utrecht niet pal aan zee ligt…

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.20 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.42 uur.

Wielerhistorie

Na een kleine tien kilometer passeert het peloton door Vlijmen. Vooral bekend omdat het de geboorteplaats is van Lars Boom, maar nóg een grote naam uit de Nederlandse geschiedenis heeft zijn wortels in het Brabantse dorp liggen: Piet Libregts.

De in 1930 geboren Libregts kwam in eerste instantie de wielersport in als soigneur, maar maakte later naam via andere functies. Eerst als ploegleider van Frisol, later als bondscoach van de Nederlandse mannen. Als bondscoach bleek Libregts zeer succesvol, want hij leidde drie keer een Nederlander naar de wereldtitel. Gerrie Knetemann in 1978, Jan Raas in 1979 en Joop Zoetemelk in 1985. Libregts overleed in 2013.

Trivia

De start van de tweede etappe ligt in Den Bosch. Bekend van de Tour de France-start in 1996, maar vooral ook een stad van crossers. Iets zuidelijker ligt het ‘cross-Mekka’ van Nederland: het Brabantse dorpje Alphen. Rond de recreatieplas ’t Zand voeren crossers hun trainingen uit.

Maar bovenal is Den Bosch de geboortestad van Marianne Vos, achtvoudig-wereldkampioene veldrijden en naar het schijnt ook geen onaardige wegwielrenster, en Richard Groenendaal. Die laatste was jarenlang het gezicht van de cross in Nederland, veroverde één keer de wereldtitel en was bovendien drie keer de beste in de strijd om het Wereldbekerklassement.

De cross-toekomst is ook alvast verzekerd, want met Fem van Empel is ook een van de grootste talenten in de Brabantse stad geboren.