Vuelta | Eerste aankomst bergop! Alles wat je moet weten over etappe 6: Bilbao-Pico Jano

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De laatste dag die in het wielergekke Baskenland eindigt in een andere regio. De slotklim ligt namelijk in de regio Cantabrië. Het is de eerste echt grote test voor klassementsrenners als Primoz Roglic, Remco Evenepoel en Jai Hindley.

Het wordt vooral lastig na zo’n 140 kilometer als de Collada de Brenes (6,2 kilometer aan 8,7 procent) opdoemt. Een zeer lastig begin van de finale, waar al de nodige slachtoffers kunnen vallen. En dan volgt de slotklim nog van 12,6 kilometer aan 6,6 procent. “Een etappe waar waarschijnlijk de vluchters het tot het einde zullen uitzingen”, voorspelt koersdirecteur Escartín.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.15 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.47 uur.

Wielerhistorie

Ineens was Philippe Gilbert daar weer dit jaar. De renner van Lotto Soudal draaide vierkant in het voorjaar en er werd al voorzichtig gesteld dat hij in zijn laatste profjaar geen enkele overwinning meer zou boeken, maar in de Vierdaagse van Duinkerken was het ineens raak in de derde etappe. Met het eindklassement als extra bonus.

De laatste WorldTourkoersen die Gilbert won, waren in de Vuelta a España van 2019, waarin hij twee ritten wist te winnen. De eerste van zijn twee overwinningen boekte hij in Bilbao, de startplaats van de zesde etappe. Hij bleef in die etappe Alex Aranburu en Fernando Barcélo voor.

Trivia

In de wielerwereld kennen we de regio Baskenland van de gelijknamige ronde, van de Euskaltel-Euskadi-ploeg of van Baskische renners als Iban Mayo, Igor Anton en Mikel Landa. Maar cultureel heeft Baskenland ook veel te bieden.

Op gastronomisch vlak is het een vooraanstaande regio in Spanje. Sterker nog, een vooraanstaand gebied in de wereld. Door de ligging in het noorden van Spanje is het ideaal om verse gerechten uit zee te halen. De start van vandaag is in Bilbao, maar San Sebastián is de gastronomische hoofdstad van Spanje.

Liefst drie restaurants hebben de maximale drie Michelin-sterren in die stad. In San Sebastián staat ook de eerste gastronomische faculteit ter wereld.